Cliënten van Fier exposeren in Provinciehuis Fryslân

Gepubliceerd op 1 december 2017
Cliënten van Fier exposeren in Provinciehuis Fryslân

Zes cliënten. Acht brokken steen. Het resultaat? Kunstwerken vol liefde, verdriet en hoop. Op 30 november is de beeldhouwexpositie ‘De schoonheid der imperfectie’ van de cliënten van Fier geopend in het Provinciehuis Fryslân.

De cliënten volgden afgelopen zomer tijdens de Summerschool van Fier een cursus beeldhouwen van kunstenares Herma Bovenkerk.  ‘Dit beeld begon als een ruwe steen met een eigen wil. Tijdens het maken brak het wel vijf keer af. Ik gaf op en begon aan een nieuw beeld.  Later vond ik het jammer dat er niets met deze stenen werd gedaan. Ik heb ze daarom op een sokkel gezet. Uiteindelijk hebben de beelden een mooie betekenis voor mij,’ vertelt cliënt Maaike*. Ze gaf haar kunstwerk de naam ‘De schoonheid der imperfectie’. Het werd de titel van de expositie.
 
De expositie werd geopend door Liesbeth Vos, voormalig bestuursvoorzitter van het Friesland College, en kunstenares Herma Bovenkerk. Vos gaf afgelopen zomer de workshop cadeau aan de cliënten van Fier. ‘Door kunst leer je jezelf op een andere manier kennen. Het roept emoties op, maar het geeft ook zelfvertrouwen. Ze  ontdekken dat ze iets kunnen maken. Deze expositie laat zien hoe belangrijk het is om (kwetsbare) jongeren en kunstenaars met elkaar te verbinden,’ zegt Vos. Bovenkerk is verrast door de creatieve keuzes die de cliënten maakten: 'Het zichtbaar maken van pijn is erg belangrijk. Maar het tonen van schoonheid en liefde is eveneens van belang. Dat sommige meiden dit als hoofdaccent in hun beelden gebruiken vind ik buitengewoon hoopvol.'
 
De expositie is de hele maand december op werkdagen van 08.30 t/m 17.00 uur te bezoeken in het provinciehuis Fryslân aan de Tweebaksmarkt 52 in Leeuwarden.
 
*De naam Maaike is gefingeerd