chat

Fier gaat ook in Rotterdam slachtoffers van mensenhandel opvangen

Gepubliceerd op 15 april 2019
Fier gaat ook in Rotterdam slachtoffers van mensenhandel opvangen

Er komen na  de zomer 36 nieuwe opvangplekken in Nederland voor slachtoffers van mensenhandel; in Almere, Alkmaar, Amsterdam, Rotterdam en Zwolle. Dat maakte minister De Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) afgelopen vrijdag bekend en hij stelt hiervoor 2 miljoen euro per jaar beschikbaar. Fier is één van de geselecteerde organisaties die de opvang gaat verzorgen; maar liefst 10 nieuwe opvangplekken in Rotterdam.

Alle nieuwe opvangplekken zijn bedoeld voor slachtoffers met complexe zorgvragen, zoals heftige psychische problemen, verslavingsproblematiek of een verstandelijke beperking. Deze slachtoffers hebben grote behoefte aan opvangmogelijkheden, zo bleek in 2018 uit onderzoek van het Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel en de Universiteit van Tilburg. Daarop heeft de koepel Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) een aantal zorgaanbieders geselecteerd om extra opvanglocaties te realiseren; Blijf Groep, HVO Querido, Kadera en Fier.

Fier is het landelijk expertise- en behandelcentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties, zoals huiselijk geweld, kindermishandeling, eergerelateerd geweld, seksueel geweld, mensenhandel, loverboyproblematiek en (vroegkinderlijke) traumatisering. In Rotterdam biedt Fier residentiële en ambulante hulp, ook aan slachtoffers van mensenhandel. Want mensenhandel heeft een verwoestende impact op mensenlevens, of het nu om seksuele uitbuiting, arbeidsuitbuiting of uitbuiting voor criminele activiteiten gaat. ‘Wij worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van mensenhandel’, licht manager Marcia Albrecht toe. ‘Deze slachtoffers verdienen hulp en wij zijn vereerd dat Fier deze extra opvangplekken samen met de gemeente Rotterdam mag realiseren.’

Samen met het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), dat onderdeel van Fier is, strijdt Fier tegen seksuele en criminele uitbuiting. Het CKM innoveert, onderzoekt en agendeert, werkt samen met nationale én internationale partners en maakt mensenhandel zichtbaar.

> Nieuwsbericht Rijksoverheid | 12-04-2019 | Extra opvang slachtoffers mensenhandel