Fier werkt mee aan Project Kind en uitbuiting – Samen tegen mensenhandel

De meldingen van minderjarige slachtoffers van mensenhandel zijn in de periode 2016-2020 aanzienlijk gedaald. De Nationaal Rapporteur Mensenhandel vermeldt dat dat niet betekent dat het aantal slachtoffers werkelijk minder wordt, maar dat er minder gemeld wordt. De Nationaal Rapporteur schat dat in werkelijkheid een derde van alle slachtoffers van mensenhandel minderjarig is. De minderjarige slachtoffers lijken uit beeld te raken, zo stelt ook de probleemanalyse van het Actieplan Samen tegen mensenhandel. Het is daarom belangrijk dat er specifiek aandacht komt voor minderjarige slachtoffers van mensenhandel.

Actielijn 6: bescherming en ondersteuning van minderjarige slachtoffers
Het Actieprogramma Samen tegen mensenhandel uit 2024 heeft een nieuwe actielijn (6) die zich richt op mensenhandel en minderjarigen. Defence for Children, Rode Kruis en Fier hebben van het ministerie van J&V middelen gekregen om deze actielijn uit te voeren en het ministerie van VWS is nauw betrokken bij de uitvoering van deze actielijn.

Project Kind en uitbuiting – Samen tegen mensenhandel
Middels dit project willen wij, Defence for Children en Rode Kruis Nederland bijdragen aan de ambitie van het Actieplan Samen tegen mensenhandel door de samenwerking in de aanpak tegen mensenhandel te verbeteren en verder te professionaliseren. We doen dit specifiek voor minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting waar te weinig zicht op en aandacht voor is.

Binnen het project Kind en Uitbuiting staan twee onderdelen centraal: onderzoek en deskundigheidsbevordering. Fier en Rode Kruis Nederland houden zich bezig met het onderdeel deskundigheidsbevordering. Dit onderdeel is opgesplitst in a) trainingen en b) campagne.

Eerstelijnsprofessionals in verschillende domeinen die met minderjarigen werken (zoals sociaal domein, gezondheidszorg, veiligheid) kunnen een belangrijke rol spelen in de aanpak van mensenhandel en de bescherming van minderjarigen. Het ontbreekt hen vaak echter aan kennis en concrete handelingsperspectieven. Ze herkennen en voorkomen mensenhandel van minderjarigen onvoldoende en ze weten niet hoe ze moeten handelen als ze het signaleren, wie de regionale samenwerkingspartners zijn en hoe ze kunnen samenwerken. Met deskundigheidsbevordering beogen we daar verandering in te brengen. We streven naar een zo groot mogelijk bereik en (waar mogelijk) structurele inbedding van training in opleidingstrajecten van professionals die met minderjarigen werken.

Meer weten over de trainingen? Of wil je je eigen ervaringen delen over de aanpak van uitbuiting van minderjarigen? Mail dan kindenuitbuiting@defenceforchildren.nl of onze collega Karin Kloosterboer, strategisch adviseur Fier Academy, via kkloosterboer@fier.nl.

Deel dit artikel: