Hoe je met taal een plek kan creëren voor iemands hulpvraag

Femicide, criminele uitbuiting, sextortion, grooming, hechtingsproblematiek…

Wij professionals hebben vaak de neiging ingewikkelde termen uit de kast te halen om dingen te duiden bij de mensen waar we mee werken. Maar op de Europese Dag van het Slachtoffer (22/2) willen we aandacht vragen voor de taal die we gebruiken rondom (mogelijke) slachtoffers.

Vraag je of iemand thuis mishandeld wordt? -> Een tiener die wordt uitgescholden door zijn ouders denkt: nee, dat is het niet, zo erg is het bij mij niet… Voor mij is hier geen plek.
Vraag je of iemand verkracht is? -> Een vrouw die gedwongen werd door haar vriend om seks met hem te hebben denkt: nee, dat woord is veel te heftig, dat kan het niet zijn… Voor mij is hier geen plek.
Heb je het op je website over mensenhandel? -> Een jongere die zijn bankrekening laat gebruiken door oudere jongens uit de buurt om geld op wit te wassen denkt: nee, dat is toch dat mensen in een boot of vrachtwagen worden verscheept? Voor mij is hier geen plek.

Er gebeuren zoveel nare dingen in de wereld, maar er woorden aan geven kan best wel moeilijk zijn. Taal heeft ontzettend veel macht en het is goed om je dat te realiseren. Het kan mensen verbinden, maar dus ook zeker uitsluiten, al dan niet onbewust. Creëer met je taal, met je woorden, een plek voor iemands probleem of hulpvraag.

Draai ‘m daarom eens om en vraag iemand naar de gevolgen die een nare gebeurtenis kan hebben.

  • Is er iets gebeurd wat je een naar gevoel heeft gegeven? Tijdens of pas later achteraf?
  • Zie je de gebeurtenis steeds weer voor je? Of heb je nachtmerries of vervelende dromen?
  • Ben je bang? Om bepaalde mensen tegen te komen of voor bepaalde plekken? Schrik je sneller?
  • Voel je veel stress of schaamte, ben je erg verdrietig of boos na een gebeurtenis? Of voel je opeens helemaal niets meer?

Zo krijgt het slachtoffer eindelijk het gevoel: ja, voor mij is hier wél plek.

In gesprek geweest met een slachtoffer en advies nodig? Of twijfel je ergens over of heb je vermoedens maar geen idee wat daarmee te doen? De hulpverleners van chatmetfier.nl staan voor je klaar.

Deel dit artikel: