chat

Internationale Vrouwendag

Gepubliceerd op 8 maart 2021
Internationale Vrouwendag

Vandaag is het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop over de hele wereld aandacht wordt gevraagd voor vrouwenthema's, zoals huiselijk geweld, economische zelfstandigheid, seksueel geweld en discriminatie tegen vrouwen. Een belangrijke dag, als je het ons vraagt, óók voor Nederland. Want ook hier worden de rechten van vrouwen en meisjes nog altijd dagelijks geschonden. 

Denk aan het fenomeen femicide, waar de Volkskrant afgelopen week over schreef: ‘Bijna elke acht dagen wordt in Nederland een vrouw vermoord omdat ze vrouw is’. Denk aan mensenhandel waarbij iedere dag honderden minderjarige meisjes gedwongen seks hebben tegen betaling - verkocht en verkracht. Denk aan al het seksueel misbruik dat achter de voordeuren plaatsvindt, het geweld. Denk aan sexting, sextortion en aan groepsverkrachtingen. Denk aan de vele haatberichten die politica Sigrid Kaag dagelijks krijgt omdat ze een vrouw is die haar mond open trekt. Een vrouw met een boodschap aan alle meisjes en vrouwen: ‘Laat je niet klein maken, droom groot. Heb het lef en grijp die kansen. En houd nóóit je mond.’

Het is tijd dat we een punt gaan maken van deze destructieve fenomenen. Dat we zeggen: tot hier en niet verder. Dat we elkaar hierop blijven aanspreken – zowel mannen als vrouwen. Want dit gaat niet alleen de meisjes en de vrouwen aan. Het is een probleem van onze hele samenleving.  

Laten we onszelf en de rest van de wereld trots maken, door de onderdrukking van en het geweld tegen vrouwen en meisjes in ons land drastisch aan te pakken. Laten we het land worden dat er met kop en schouders bovenuit steekt. Een land waarin iedereen veilig is, of je nu vrouw bent of niet. 

Anke van Dijke en Linda Terpstra
Raad van bestuur Fier

____________________

Heb jij iets naars meegemaakt? Je staat er niet alleen voor. Zoek hulp of praat er (anoniem) over met onze chathulpverleners via www.chatmetfier.nl

Gerelateerde artikelen