Kabinet investeert in eerste 1000 dagen kind

Gepubliceerd op 13 september 2018
Kabinet investeert in eerste 1000 dagen kind

Goed nieuws! Minister Hugo de Jonge (VWS), gemeenten, partijen uit de geboortezorg en de jeugdgezondheidszorg (JGZ) slaan de handen ineen om de kinderen van vandaag en de volwassenen van morgen een betere kans te bieden.

De Jonge kondigt een wetswijziging aan waardoor de jeugdgezondheidszorg al vóór de geboorte van het kind ondersteuning en begeleiding aan kwetsbare ouders kan bieden. En dat is mooi, want de eerste 1001 dagen van een mensenleven zijn kwetsbaar. Vanaf de conceptie tot je tweede jaar staat alles in het teken van ontwikkeling; in die periode worden namelijk in hoog tempo belangrijke verbindingen in je hersenen gelegd. Fijn voor kindjes die worden geboren in een veilig, liefdevol en harmonieus gezin. Maar hoe zit het met kinderen die ter wereld komen in een huis vol geweld? Fier is daarom ontzettend blij met deze begeleiding voor kwetsbare ouders en hun jonge kinderen.

Kiekeboem!

Eerder dit jaar bracht Fier een boek uit over dit onderwerp: Kiekeboem! Terwijl de allerkleinsten het meest kwetsbaar zijn en de meeste schade oplopen bij verwaarlozing, misbruik en mishandeling, blijven zij vaak onzichtbaar. Hoe kun je als professional eerder signaleren en passende ondersteuning bieden aan jonge slachtoffers van geweld? In Kiekeboem! schrijft Fier-deskundige Yael Meijer over de gevolgen van geweld en verwaarlozing voor jonge kinderen en laat ze aan professionals zien hoe zij ouders kunnen ondersteunen, zodat het veiliger wordt.
De publicatie kun je hier bestellen!