Lara* (16) is vanaf haar vijftiende jaar seksueel en crimineel uitgebuit. Ze moet loskomen uit de handen van haar uitbuiter en heeft bescherming en opvang nodig. Met een veilig onderdak, psychosociale hulp en traumabehandeling kan ze loskomen van haar uitbuiter en haar trauma’s verwerken.
Maar wat als Lara na deze behandeling weer naar huis wordt gestuurd?
Lara zit met grote schulden door de uitbuiting, heeft geen vrienden meer om zich heen, loopt vast op school en ziet zichzelf als de oorzaak van alle ellende. Er is een grote kans dat ze opnieuw in handen komt van een uitbuiter. Voor al deze ‘deelproblemen’ moet Lara naar verschillende instanties, met een beroep op uiteenlopende regelingen voor de financiering ervan. Steeds opnieuw moet ze vertellen wat ze heeft meegemaakt en moet ze vertrouwen krijgen in de zoveelste hulpverlener of gemeenteambtenaar. Niemand heeft het overzicht over hoe het echt met Lara gaat.
In Nederland is het lastig, zo niet onmogelijk, om samenhangende hulp te organiseren voor slachtoffers. De hulp is verkokerd, gebureaucratiseerd en daarmee onnodig duur. Dat de hulp efficiënter kan, zien we onder andere ook terug bij online hulpverlening. Sinds 2009 vertellen slachtoffers, vaak voor het eerst, wat hen is overkomen via onze Chat met Fier. We weten inmiddels dat deze hulp helpt, zwaardere hulp voorkomt en leed bespaart omdat mensen eerder worden geholpen en niet jaren rondlopen met hun geheim. Maar toch voelt niemand zich financieel verantwoordelijk voor deze online hulp, die niet herleidbaar is naar een gemeente of regio. Steeds opnieuw moet gezocht worden naar subsidies om de hulp te kunnen voortzetten. En dat terwijl dit eerste contact met gespecialiseerde professionals van de chat zo belangrijk is.
Het kan en moet beter. Online, maar ook zeker offline. Met de juiste aanpak zal er efficiënte, integrale en domein overstijgende hulp op het snijvlak van zorg en veiligheid komen. Help slachtoffers van geweld écht.
De komende periode wordt het regeerakkoord van Kabinet Schoof opgesteld, op basis van het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, lef en trots’. Een motto wat ons op het lijf is geschreven. Ter inspiratie voor het regeerakkoord is er een notitie naar de minister-president gestuurd. Dit bericht is een samenvatting daarvan.