chat

Op zoek

Gepubliceerd op 27 november 2018
Op zoek

Jitske is lid van de Cliëntenraad. Voor de website van Fier schrijft ze blogs.

Bijna elke dag ben ik bezig een nieuw leven op te bouwen. Een leven dat ik graag zou willen. Het oude wil ik loslaten. Echt gaan leven, in plaats van overleven. Naast alle verdriet en pijn voelt dit ook als een mooi avontuur.
In deze periode heb ik veel nieuwe ervaringen opgedaan. Ik heb nieuwe mensen ontmoet, nieuwe werkplekken gevonden en ik ben zelfs gestart met een opleiding. Voordat het zover was, heb ik nog veel tijd gehad om te ontdekken wat ik nou eigenlijk leuk vind. En om te ontdekken wat ik allemaal kan.

Maandenlang ben ik bezig geweest met allerlei uitprobeersels. Vele creatieve dingen, zoals tekenen, schilderen en collages maken. Hierbij moest ik ook vaak iets maken wat over mij ging, mijn dromen of mijn smaak. Dit was best wel eens lastig, maar het was ook leuk om te doen. Zo leerde ik kanten van mijzelf kennen, die ik voorheen nog niet kende. Dan was ik weer eens door allerlei tijdschriften aan het bladeren om te zoeken naar wat ik nou eigenlijk mooi vond. En dat kon ik dan weer voor creatieve opdrachten gebruiken. Soms deed ik activiteiten die ik nog nooit had gedaan. Dat kon tegenvallen, maar het kon ook heel leuk zijn. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd om allerlei nieuwe ovenschotels te maken.

Uiteindelijk ontdek ik ook steeds meer wat ik echt belangrijk vind in het leven. Mensen die dicht bij me staan bijvoorbeeld. Gelukkig worden dat er steeds meer. Voor mij zijn dieren ook heel belangrijk, maar ook mooie herinneringen. Ik plan nu veel bewuster leuke momenten in. Ik besef nu meer dan ooit hoe belangrijk die zijn. Vriendschappen zijn kostbaar, maar kunnen nooit eeuwig duren. Mensen verhuizen, krijgen soms ruzie en mensen gaan dood. Dit vind ik soms moeilijk te aanvaarden. Maar toch, de herinneringen die ik maak, die blijven mij altijd bij. En de interesses die ik nu heb, daar kan ik in elk geval nu van genieten. Helaas zijn er natuurlijk wel lastige dagen. Dagen waarin deze herinneringen, interesses en dierbaren mij nagenoeg koud laten. Simpelweg omdat mijn verdriet te groot is. Ik hoop ooit dat mijn verdriet over gaat. Maar tot die tijd heb ik ook veel dagen met waardevolle mensen en mooie momenten. Een tijd geleden zou ik dat nooit bedacht hebben.

Gerelateerde artikelen

'Van hoe ver je ook moet komen, je kunt dit'

Toen ik 10 jaar geleden bij Fier terecht kwam was er niemand die dacht dat ik ooit mijn "shit together" zou krijgen. Ik was in de problemen gekomen en via mijn reclasseringsambtenaar was ik bij Fier t...

Lees meer

‘Het was een vreselijke dag'

‘Het was een vreselijke dag'

Renald Majoor (35) werd op zijn twaalfde misbruikt door zijn teamleider in de jeugdopleiding van voetbalclub Vitesse. Twintig jaar lang zweeg hij. Nu heeft Renald een eigen stichting waarmee hij wil z...

Lees meer