chat

Orange the World

Gepubliceerd op 5 december 2021
Orange the World

Orange the World. Oftewel: maak de wereld oranje. Deze weken zult u zien dat dit gebeurt. Om u heen zult u belangrijke en iconische gebouwen in oranje licht gehuld zien, zoals het gemeentehuis, het Abe Lenstrastadion en Thialf in Heerenveen, de Waterpoort in Sneek en het provinciehuis en het stadhuis in Leeuwarden. In Rotterdam- Rijnmond: de Erasmusburg, KPN-gebouw, Ahoy, Bijenkorf, Pathé bioscoop, Filomena, Stadhuis Capelle, Mariott Hotel. Er komt een lichtkrant met daarop de cijfers over het geweld tegen vrouwen.

Uiteraard ontbreken ook onze eigen Veilige Vestes in Leeuwarden en Rotterdam niet. Maar ook elders in Nederland én in de wereld worden gebouwen oranje uitgelicht. Waarom? Om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Want nog altijd is dit wereldwijd een enorm probleem. Ik wil u graag wat cijfers van UN Women laten zien:

  • Wereldwijd zijn naar schatting 736 miljoen vrouwen - bijna een op de drie - ten minste eenmaal in hun leven het slachtoffer geweest van partnergeweld, seksueel geweld door een partner of beide.
  • Wereldwijd hebben 15 miljoen meisjes tussen de 15 en 19 jaar gedwongen seks ervaren.
  • Elke dag worden er 137 vrouwen vermoord door een familielid.
  • 72% van alle slachtoffers van mensenhandel zijn meisjes of vrouwen.

Zelfs in een ontwikkeld land als Nederland zijn de cijfers niet zo heel rooskleurig. Zo heeft bijna de helft van de vrouwen in Nederland lichamelijk of seksueel geweld meegemaakt.
 
Of deze cijfers mij verdrietig stemmen? Ja natuurlijk. Omdat ik iedere dag zie wat de gevolgen van deze vormen van geweld zijn: beschadigde levens. Dus ja, daar moeten we wat mee. En daarom dragen we vanuit Fier de Orange the World campagne een warm hart toe. Want hoe meer mensen zich uitspreken tegen geweld tegen vrouwen, hoe beter.
 
Gelukkig brengt de campagne meer met zich mee dan alleen maar verdrietige cijfers. Ieder jaar opnieuw zie ik de mooiste verbindingen en daden van saamhorigheid ontstaan. Vrouwenorganisaties zoals de Zonta en de Soroptimisten die in actie komen, gemeentes die mooie initiatieven steunen, hulporganisaties die de handen ineen slaan en bedrijven en burgers die hun eigen acties ontwikkelen.

Toen wij de bouwers van onze Veilige Veste in Leeuwarden en Rotterdam vroegen om ons te helpen onze gebouwen oranje te verlichten, was het antwoord van zowel Dijkstra Draisma als Dura Vermeer resoluut: ‘Natuurlijk! Zeg maar wat er moet gebeuren’. Dat deze bedrijven, die toch voornamelijk uit mannen bestaan, zich op deze manier willen inzetten voor een campagne tegen geweld tegen vrouwen, vind ik geweldig! En dan Sociaal Domein Fryslân (samenwerkingsverband van alle Friese gemeenten), dat het initiatief nam om het thema seksueel geweld en daarmee het Centrum Seksueel Geweld Friesland deze weken extra in de spotlights te zetten… Hoe mooi is dat?
 
Orange the World gaat voor mij veel verder dan het vragen van aandacht voor geweld tegen vrouwen. Het gaat voor mij ook om verbinding en saamhorigheid. Deze campagne laat zien dat je door krachten te bundelen de wereld een stukje mooier kan maken.

Doet u mee?
 
Linda Terpstra
 
Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; landelijk expertise- en behandelcentrum bij geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad.
 

Gerelateerde artikelen

Meneer Rutte en collega's, u bent aan zet!

Meneer Rutte en collega's, u bent aan zet!

De kranten staan er vol mee: de nijpende personeelstekorten in de zorg, het onderwijs en andere maatschappelijke sectoren. Hoe lossen we dit probleem op? Dat is een belangrijk vraagstuk voor de komend...

Lees meer

Bloeiend voorbeeld

Bloeiend voorbeeld

De prachtige bloemen, de blauwe lucht, het markante gebouw dat prominent aanwezig is… Deze foto zegt alles waar Fier voor staat. Bloei, schoonheid, een mooi vooruitzicht. En ja, laat het duidel...

Lees meer

Zorgen over de jeugdzorg

Zorgen over de jeugdzorg

Op 29 oktober meldde het Noordhollands Dagblad dat de Noord-Hollandse jeugdzorginstelling Parlan naar de rechter stapt om te voorkomen dat de gesloten jeugdzorg naar een instelling van ver buiten de r...

Lees meer

Suïcides in de jeugdhulp

Suïcides in de jeugdhulp

De laatste tijd is er landelijk veel aandacht voor jeugdhulp en het stijgende aantal suïcides in instellingen, die vaak het gevolg zijn van een traumatisch verleden van misbruik, verwaarlozing en...

Lees meer