Rotterdamse jongerenwerkers gestart met e-learning over criminele en seksuele uitbuiting

Chat Erover

De Gemeente Rotterdam wil seksuele en criminele uitbuiting aanpakken. Daarom trainde Fier de afgelopen weken zo’n 60 Rotterdamse jongerenwerkers van Jongerenwerk Op Zuid (JOZ). Ze leerden hoe ze uitbuitingssituaties kunnen herkennen, wat ze kunnen doen om dit te voorkomen en stoppen en hoe ze de juiste hulp aan slachtoffers kunnen geven. Dit kwam aan bod in een door Fier ontwikkeld trainingstraject met een e-learning over seksuele- en criminele uitbuiting.

Burgemeester Aboutaleb roept álle eerstelijnsprofessional in Rotterdam op om de e-learning te volgen: ‘Het is belangrijk dat professionals dit gaan herkennen, want het gaat om mensen die onze zorg nodig hebben, onze ondersteuning. En we willen de daders te pakken krijgen en voor het gerecht brengen zodat ze hun welverdiende straf krijgen. (…) Door jouw inzet, via jouw ogen, hopen we iets verder te komen om de samenleving een stukje veiliger te maken.’

Campagne

De training sluit aan op de campagne Chaterover.nl, die Rotterdamse jongeren aanspoort om hun verhaal (anoniem) online te vertellen aan een hulpverlener of hulp te zoeken bij een jongerenwerker, iemand uit de omgeving of Humanitas Expertisecentrum Seksualiteit Sekswerk en Mensenhandel.

Nieuwsuur maakte begin maart een item over Rotterdamse jongeren die steeds vaker geronseld worden voor criminele handelingen of gedwongen worden tot seks. Gemeente Rotterdam deed een beroep op de expertise van Fier om hun jongerenwerkers en andere professionals te trainen in het beter signaleren van mensenhandel. Fier en het CKM konden hun ervaring en kennis over mensenhandel samen met de Human Talent Group verwerken tot een prachtige e-learning. De ontwikkeling van de e-learning is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van Stichting Achmea Slachtoffer en Samenleving.

Vanaf april traint Fier ook andere Rotterdamse professionals zodat ze seksuele- en criminele uitbuiting beter kunnen signaleren en weten wat ze daaraan kunnen doen.

Interesse?

Bent u geïnteresseerd in de e-learning voor úw gemeente of regio? Neem dan contact op met Fier via elearningmensenhandel@fier.nl

Deel dit artikel: