‘Systeemtherapie heeft ons gezin gered’: cliënten delen ervaringen met het Ministerie van Volksgezondheid

systeemtherapie legopoppetjes

Cliënten van GGZ Friesland, Fier, NVRG, KieN, Youz en VNN zijn in gesprek gegaan met het Ministerie van Volksgezondheid. Zij hebben hierbij hun ervaringen over systeemtherapie gedeeld. Een therapie die van groot belang kan zijn.

De dag begon met een inspirerende opening van Jannie Fritsma, systeemtherapeut van GGZ Friesland. Zij legde inhoudelijk uit wat systeemtherapie is en waarom dit belangrijk is voor onze cliënten. Na de opening zijn systeemtherapeuten en systeemtherapeutisch werkers in gesprek gegaan met het ministerie. Tijdens deze gesprekken was er ruimte voor vragen en discussie rondom deze therapie.

Belang van systeemtherapie

In de middag is het ministerie in gesprek gegaan met cliënten of hun naasten. Hierbij stelden ze vragen over de individuele cases, het belang van de therapie en waarom deze hen heeft geholpen. Het delen van deze persoonlijke ervaringen en de impact van systeemtherapie werd op een indrukwekkende en persoonlijke manier gedeeld. Een uitspraak die diepe indruk maakte op iedereen die aanwezig was, waren de woorden van een naaste van één van de cliënten: ‘Systeemtherapie heeft ons gezin gered’.

De dag werd gezamenlijk afgesloten. Alle deelnemers reflecteerden op wat hen het meest bijbleef en welk inzichten zij meenemen in de toekomst. Deze bijeenkomst heeft er niet alleen voor gezorgd dat het belang van deze therapievorm duidelijk werd, maar het heeft ook het belang van gesprekken tussen cliënten, zorgmedewerkers en het ministerie vergroot.

Deel dit artikel: