De duurzame akkerbouwers van ’t Witmonnikshuys uit Holwerd hebben een missie: vanuit een gezonde bodem gezond voedsel produceren zoals haver. ‘We zijn in 2022 op kleine schaal begonnen met het experimenteel telen van haver. Haver is ontzettend voedzaam en kent vele gezondheidsvoordelen. Zo heeft haver meer eiwitten dan de meeste granen en bevat tal van vitamines en mineralen. Een ideaal ingrediënt voor in granola’, vertelt Bianca van der Bos van ’t Witmonnikshuys.

Bianca begon met het maken en verkopen van de granola op kleine schaal maar de vraag naar granola bleek al snel te groot voor de kleine keuken van het bedrijf. Zo kwamen de makers van Grondproeven langs op het akkerbouwbedrijf, een muzikale locatievoorstelling waarin twee generaties akkerbouwers strijden voor de toekomst van het familiebedrijf. Bianca vertelt: ‘Twaalf van deze voorstellingen worden gespeeld bij ons bedrijf waar bezoekers naast een voorstelling, ook worden getrakteerd op een culinair driegangendiner. Op het menu staat onder andere een gerecht met haver. We willen daarom de granola, die onder andere haver bevat, na afloop van de voorstelling ook verkopen aan het publiek.’
Daarvoor was Bianca op zoek naar een bakkerij die de granola, zo’n duizend zakjes, kon maken. ‘Ik kwam uit bij de Blooming Bakery, de bakkerij van Fier. In samenspraak met de bakker hebben we het recept geoptimaliseerd. Zo zit er haver en walnoot, maar nu ook lijnzaad uit vlas in de granola. De granola is bovendien gezoet met pruimenpasta wat zorgt voor een gezond product.’
Leermeester van de Blooming Bakery, Henk, is heel blij met deze opdracht: ‘Het verhaal van ’t Witmonnikshuys past helemaal bij waar wij bij de Blooming Bakery mee bezig zijn; het maken van eerlijke en lekkere producten van lokale ingrediënten. Daarnaast werken we er hard aan om onze ecologische voetstap te verkleinen door het verduurzamen van de bakkerij. De transitie van ’t Witmonnikshuys is hierin herkenbaar en ik ben blij dat zij voor ons als partij hebben gekozen.’