Vijf jaar Summerschool!

Gepubliceerd op 27 juli 2018
Vijf jaar Summerschool!

Zomertijd betekent Summerschool bij Fier. Ieder jaar geven ruim 80 vrijwilligers tijdens de zomervakantie creatieve, leerzame en inspirerende workshops aan cliënten van Fier in Leeuwarden en Rotterdam. Maandag 30 juli start Summerschool 2018. Een bijzondere editie, want de Summerschool bestaat  dit jaar 5 jaar.
 

Tijdens de Summerschool worden er geen gewone lessen gegeven, maar volgen cliënten drie weken lang dagelijks workshops bij Fier en zetten verschillende organisaties uit Leeuwarden en Rotterdam hun deuren open voor rondleidingen en workshops op de werkvloer. Van boksen tot handlettering en van een workshop Financieel Fit tot een workshop Brandveiligheid en Brand blussen door de Brandweer. Cliënten kunnen dit jaar voor het eerst zelf een eigen programma samenstellen uit de vele workshops die worden aangeboden. Een hele organisatie, maar dankzij het grote aantal vrijwilligers en organisaties dat meewerkt is dit gelukt.
 

Talenten ontdekken

Het succes van de Summerschool ligt niet alleen in het feit dat slachtoffers van geweld nieuwe talenten ontdekken of nieuwe vaardigheden aanleren. De Summerschool draagt ook bij aan de persoonsontwikkeling; cliënten horen van de vrijwilligers hoe zij hun eigen talent hebben ontdekt, waar zij hun motivatie vandaan halen en waar zij energie of juist rust van krijgen. Dat is inspirerend, zo blijkt. Al deze leerervaringen zijn belangrijk, want cliënten hebben door alles wat ze hebben meegemaakt vaak niet de kans gehad om zichzelf te ontdekken en te ontwikkelen.

Terugblik

Annemarie van Rijn, teamleider van de afdeling Participatie van Fier blikt terug op 5 jaar Summerschool: ‘Ik herinner me nog goed een workshop Excel in het eerste jaar van de Summerschool. Op het eerste gezicht niet het meest inspirerende onderwerp, maar met zoveel enthousiasme gebracht dat de meiden het er dagen later nog over hadden. Het succes valt of staat vaak ook echt met een hele enthousiaste workshopleider. De workshop Abstract schilderen was ook zo’n succes. Dat heeft uiteindelijk zelfs tot een expositie van de werken geleid. Cliënten konden hier zo hun ei in kwijt, dat we op aangeven van hen na de Summerschool een aantal extra workshops hebben georganiseerd.’

Cliënten leren niet alleen van de workshopleiders, het is ook een verrijking voor de workshopleiders zelf. Van Rijn: ‘Ik hoor vaak terug van de workshopleiders dat het veel met hen heeft gedaan. Maar vrijwilligers komen zichzelf soms ook tegen: Hoe ga ik om met weerstand? Hoe kom ik over op een groep? Of ze ontdekken dat ze eigenlijk meer kunnen dan ze dachten. Wat je met de meiden ziet gebeuren, zie je ook terug bij vrijwilligers. Dat is heel mooi, want dan kun je echt van elkaar leren.’

Ambities

‘Of we nog ambities hebben? Jazeker! We willen dit jaar na de Summerschool nog meer aan de slag met wat cliënten hebben ontdekt. We willen hen verbinden aan vrijwilligers of het bedrijfsleven om ze de kans te geven talenten verder te ontwikkelen.
 
De Summerschool 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door het Oranje Fonds, Sint Laurensfonds, Stichting BMDR en Kinderzorg Den Haag-Rotterdam, Zonta Rotterdam en Specsavers.

Meer informatie en de Summerschool steunen