Vrouwen te huur

Foto Vrouwen te huur

Jitske is een jonge vrouw. Ze verbleef in heel wat jeugdinstellingen en was tot voor kort in behandeling bij Fier omdat ze een nieuw leven op wil bouwen nadat ze slachtoffer werd van mensenhandel.   Inmiddels woont Jitske op een geheime opvanglocatie voor vrouwen, om verder te werken aan haar herstel en stap voor stap een nieuw en gezond leven op te bouwen. Jitske volgt een opleiding, doet vrijwilligerswerk en is lid van de cliëntenraad van Fier. Voor de website van Fier schrijft Jitske blogs, om een kijkje te geven in haar leven.

Vrouwen te huur

Afgelopen periode is er veel aandacht geweest voor prostitutie op televisie en in kranten. De vraag die daarbij centraal stond is of het kopen van seks strafbaar moet worden in ons land.

In ons land wordt prostitutie gezien als een beroep, sommigen noemen het ook wel sekswerk. Met die term suggereren ze dat je seks gewoon kunt verkopen, net zoals een gewone massage. Er zijn momenten geweest dat ik er ook zo over dacht. Dat ik mensen om mij heen had die mij hielpen en goed aan mij verdienden, dat nam ik voor lief. Het ging me best goed af voor een tijdje. Ik was het vanuit mijn jeugd ook al gewend om deze seksuele aandacht en handelingen aan vreemden te geven.

Toch kwam er een moment dat ik het niet meer trok. Ik ging me vies voelen, ging soms met tranen naar mijn ‘werk’ en moest het soms doen met hele agressieve en respectloze mannen. Helaas was ik niet de enige. Ik heb een tijd op straat gewerkt en achter het raam. Veel vrouwen waren niet blij met het werk. Vrouwen die liever een andere baan hadden en ook wel eens huilden om het werk.

Ik heb gelukkig nu een nieuw leven, maar velen nog niet. Er wordt over gepraat alsof de meeste vrouwen het werk gewoon leuk vinden. Dat doet mij verdriet, omdat ik weet dat het meestal niet het geval is. Daar komt nog bij: mannen en toeristen lopen langs de ramen om vrouwen uit te lachen of vervelende dingen te roepen.  

Het zou zo fijn zijn als mensen prostituees gaan zien als gelijkwaardige mensen met een verhaal. Dat ze omstandigheden hebben waardoor ze geen andere uitweg zien, als ze al vrijwillig in de prostitutie zouden zitten. We vinden prostitutie normaal, maar hun situatie waar ze in zitten is nooit normaal.

Jitske

Deel dit artikel: