We hadden het mis…

arbeidsmarkt

Het is crisis op de arbeidsmarkt: de afgelopen jaren zijn we langzaamaan naar een groeiend aantal openstaande vacatures gegaan. Niet alleen bij Fier, overal doet de krapte zich voor. Hoe vullen we deze vacatures in, we moeten toch hulp kunnen blijven bieden? Een aantal jaar terug dachten we de oplossing te hebben: ‘We moeten niet alleen werven aan de voorkant, de achterdeur moet ook op slot’.

Als je nu denkt, dat klinkt een beetje alsof ze bij Fier de werknemers op wilden sluiten… Dat is niet exact wat we wilden doen. Het idee was meer: als er niemand vertrekt, hebben we ook geen vacatures. Maar ik zal de eerste zijn die toegeeft dat dit niet de manier bleek te zijn om mensen te houden. We hielden té krampachtig vast aan onze medewerkers, wat een averechts effect had. We hadden het dus mis, die achterdeur moest juist wagenwijd open!

Specialist

Alleen met goede arbeidsvoorwaarden kom je er tegenwoordig niet meer. Wat inspireert je mensen, wat drijft ze? Wat hebben ze nodig en hoe vrij laat je ze? We kunnen niet langer vasthouden aan verouderde denkbeelden over personeelszaken als de huidige tijd en generaties om het tegenovergestelde schreeuwen. We zijn specialist op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties, het wordt hoog tijd dat we ook specialist worden in inspirerend werkgeverschap. Niet alleen op papier, maar vanuit waarden die door de hele organisatie gevoeld en gedragen worden.

Want als we binnen Fier verbondenheid kunnen creëren, zowel tussen de medewerkers als met de organisatie, dan is het een kwestie van tijd voordat dat begint op te vallen. Kijk! Er gebeurt iets bijzonders bij Fier, daar wil ik graag bij horen! Bij Fier kijken ze echt naar je als mens en denken ze met je mee over hoe je je werkend leven vorm zou willen geven. Denken ze met je mee hoe je werk en privé kunt combineren. Creëer je eigen Fier! En waar je aandacht aan geeft, groeit. Die aandacht gaat naar het ontwikkelen van een inclusieve organisatie met veel vrijheid en verantwoordelijkheid om je droombaan te creëren. Een organisatie waar je bij wilt horen, vanuit intrinsieke motivatie.

‘Het wordt hoog tijd dat we ook specialist worden in inspirerend werkgeverschap’

Waar we in de huidige arbeidsmarkt soms mensen aan het overtuigen zijn waarom ze toch vooral voor Fier zouden moeten kiezen, moeten we dat eens omdraaien. Je hoeft niet voor Fier te kiezen, je kunt op heel veel andere plekken terecht. Kies dus vooral wat goed voelt, waar je blij van wordt, wat betekenis geeft aan je carrière en waar je je thuis voelt. Dus we gaan niemand meer overtuigen, maar zorgen ervoor dat Fier die plek is waar je je thuis voelt, waar iedereen zich thuis kan voelen die bij wil dragen aan de doelen en ambities van Fier. Waar je veel ruimte krijgt om je baan op zo’n manier in te richten dat ‘ie helemaal past binnen jouw leven.

Omdenken

We draaien ‘m dus eens helemaal om. In plaats van kijken of jij als persoon bij die ene vacature past, wordt het tijd dat organisaties de vacature passend maken aan jou. Bedenk welke kwaliteiten je meebrengt of graag verder zou willen ontwikkelen. Heb je speciale wensen als het gaat om je werktijden? Misschien ben je wel iemand die het liefst in de weekenden of de avonden werkt, of juist niet: laten we kijken of we er een mouw aan kunnen passen.

Als je ooit hebt nagedacht om eens iets anders te doen in je loopbaan, dan is dit hét moment. De deuren staan wagenwijd voor je open en we willen je verwelkomen met open armen. We willen samen met jou strijden tegen geweld. We gaan het geweld stoppen, voorkomen en de gevolgen ervan behandelen. Dat blijft onze missie, daar blijven we voor gaan. Als je het gevoel hebt dat je ons daarbij wilt helpen, op wat voor manier dan ook: kom op de koffie, dan hebben we het erover. Mag ik je welkom heten bij Team Fier? Zo gaan we het vanaf nu doen!

Linda Terpstra is voorzitter van de raad van bestuur van Fier; expertisecentrum op het terrein van geweld in afhankelijkheidsrelaties. Iedere maand schrijft ze een column voor het Friesch Dagblad.

Deel dit artikel: