chat

Fier in de wereld

Fier in de wereld

Hoe maak jij de wereld een stukje mooier? Deze vraag was dé inspiratiebron voor het project Fier in de wereld. Tientallen meiden van Fier gingen de afgelopen drie jaar samen met vrijwilligers, bedrijven en maatschappelijke organisaties aan de slag met deze vraag. Een tijd vol met prachtige plannen, nieuwe ontmoetingen en een mooiere wereld. Kijk en luister je mee?

 

In zeven stappen naar een mooiere wereld

Speciaal voor zorgprofessionals maakten we een stappenplan. Een document vol tips en trucs om de wereld samen met kwetsbare jongeren en vrijwilligers een stukje mooier te maken. Download het stappenplan hier.

Factsheet Fier in de wereld

De verhalen

Janine (19) zamelde spulletjes in voor de moeders en kinderen die in de opvang van Fier verblijven. Sophie (15) maakte potten met vrolijke spulletjes voor kinderen die het moeilijk hebben. Saskia (15) organiseerden een paardrijdtocht. Dit zijn de prachtige initiatieven die tot stand zijn gekomen.  

'Geef het goede voorbeeld'
JANINE: ‘Sinds een jaar woon ik samen met mijn dochter bij Fier. De situatie thuis was niet meer veilig. Mijn inmiddels ex-partner heeft mij meerdere keren mishandeld. Door mijn heftige verleden ben ik angstig en verdrietig. Maar voor mijn dochter probeer ik sterk en positief te blijven. Ik wil haar het goede voorbeeld geven. Haar laten zien dat we er met elkaar iets van kunnen maken. Samen met een vrijwilliger ben ik een inzamelingsactie voor de andere moeders en kinderen bij Fier gestart. Door oproepjes op social media te plaatsen, verzamelen we praktische spullen, zoals rompertjes, melkflessen, spenen en slaapzakken. Ik vind het zorgelijk dat veel moeders geen tot weinig geld voor deze spullen hebben. Ze vormen de basis voor goed moederschap. Op mijn kamer is het door deze actie regelmatig één groot feest. Alle moeders en kinderen komen dan bij mij langs om gratis te shoppen. Van deze momenten word ik altijd erg blij. Het is een goed voorbeeld van hoe we de wereld met zijn allen een stukje mooier kunnen maken.’

'Ik gun anderen hetzelfde gevoel'
SASKIA (15): ‘Vroeger had ik veel problemen thuis. Ik was depressief en dreigde zelfmoord te plegen. Paardrijden geeft mij rust. Als ik op een paard zit, voel ik mij vrij en vergeet ik mijn problemen. Omdat ik dit gevoel ook gun aan andere meiden die met zichzelf worstelen, organiseer ik een paardrijtocht. Bij mooi weer gaan we door het bos of op het strand rijden. Samen met een vrijwilliger werk ik het idee uit. Zij helpt mij bij het vinden van een manage en het prikken van een datum. Ik hoop dat veel meiden zich door deze tocht fijn voelen. Even geen gedoe, maar genieten van het paard en de natuur.’

'Met opgeven bereik je niets'
SOPHIE (15): ‘Mijn vriendinnen sturen mij vaak brieven. Brieven met leuke verhaaltjes of grappige anekdotes. Als ik eenzaam of verdrietig ben, lees ik deze teksten door. Het troost me, daarna voel ik me vaak een stuk beter. Voor kinderen die een moeilijke tijd doormaken, maak ik potten met vrolijke spulletjes. Ik vind het belangrijk om positief te blijven. Met opgeven bereik je niets. En door elkaar zo nu en dan op te peppen, kunnen we het leven een stuk draaglijker maken.'

Vrijwilliger worden bij Fier?

Klik hier om je aan te melden

De wereld een stukje mooier maken

Deze bedrijven en maatschappelijke organisaties maakten de afgelopen jaren samen met de meiden van Fier en vrijwilligers de wereld een stukje mooier:

Destillateur Lucas Bols, Dance4life, Ronald McDonalds Huis Groningen, Erikjan Koopmans Photography, Met Verve, AZC SintAnnaparochie, Activiteitencentrum Orca, Poiesz Supermarkten, Congrescentrum Logacom, Dierenasiel De Wissel, It Erfskip Leeuwarden, Politie Fryslân, Medisch Centrum Leeuwarden, D-Drive Leeuwarden, Stichting Peter Pan, Friesland College, Televisieomroep BNN, Kletspot, Poppodium Neushoorn, Tuttebelle, Oliebob, COA Drachten, Wijkzorgcentrum Greunshiem, Bouwbedrijf Dijkstra Draisma, Boekhandel Van der Velde, Bart Smit, Meneer Peer, Z8 en Slimme Boefjes.

Steun Fier