Een goede toekomst voor slachtoffers van seksuele uitbuiting [2022]

Doel

Het doel van dit project was om kennis en praktische handvatten te ontwikkelen om de hulp aan jongeren die (vermoedelijk) slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting te verbeteren. Een goede trajectbenadering is hiervoor van belang, daardoor is de kans op een goede toekomst groter en kan nieuw slachtofferschap voorkomen worden. In een trajectbenadering wordt er tegelijkertijd aan verschillende leefdomeinen gewerkt (zoals onderwijs, werk en sociale contacten). Daarnaast is er een doorgaande lijn tussen verschillende deeltrajecten (zoals residentiële en ambulante hulp), bijvoorbeeld door een goede overdracht tussen organisaties. In dit onderzoek zijn een aantal best practices onderzocht die van belang kunnen zijn in het realiseren van een succesvolle trajectbenadering. 

Onderzoeker(s): Floortje Kunseler
Samenwerking: Praktikon, Hogeschool Leiden, Sterk Huis, Via Jeugd
Financiering: ZonMW

Het project bestond uit een behoefte-onderzoek, pilots en de ontwikkeling van een juridisch wegingskader. Dit heeft diverse producten voor de praktijk opgeleverd.

In drie van de vier pilots zijn indicaties gevonden voor een mogelijk positief verband tussen pilot-specifieke elementen en welzijn en maatschappelijk functioneren van de jongeren. Ze geven daarmee indicaties voor potentieel werkzame elementen voor een succesvolle trajectbenadering.

De resultaten van de pilots staan beschreven in vier pilot-handreikingen en een overkoepelende rapportage met daarin de resultaten van de multiple casestudies. Met dit onderzoek zijn veelbelovende eerste stappen gezet waar we op voort kunnen bouwen om een succesvolle trajectbenadering voor slachtoffers van seksuele uitbuiting te realiseren.

Deel dit artikel: