Doel
Seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) door jongeren heeft grote gevolgen voor het gezin en bredere systeem. Het is cruciaal dat jongeren die SGG vertonen en hun gezin toereikende ambulante behandeling ontvangen voor hun problematiek die integraal en gezinsgericht is, met aandacht voor achterliggende gezinsfactoren en problematiek van ouders/systeemleden. Dit leidt uiteindelijk tot herstel van jongeren en ouders/systeemleden, het voorkomen van recidive, doorgroei naar een gezonde seksuele ontwikkeling en een goede uitgangspositie van waaruit ze verder kunnen. Om dit te bereiken zet dit project de eerste stap: het levert de belangrijke bouwstenen op om in diagnostiek, verklarende analyse en behandeling een passende gezinsgerichte aanpak te volgen.
De volgende onderzoeksvragen worden met het project beantwoord:
1) Hoe kan de gedeelde verklarende analyse adequaat toegespitst worden op jongeren met SGG en hun systeem, om de basis te vormen voor passende gezinsgerichte behandeling waarin kindfactoren en systemische en intergenerationele factoren de juiste plek krijgen?
2) Hoe wordt deze gezinsgerichte aanpak als onderdeel van de ambulante behandeling van jongeren met SGG en hun ouders het beste vormgegeven? Hierbij wordt gekeken naar de wijze waarop het gezin het beste betrokken kan worden bij de behandeling, en naar de benodigde hulp voor het complexe samenspel van diverse factoren die samenhangen met het ontstaan van SGG?
Onderzoeker(s): Milou Covers, Iris de Kanter & Hilde Pater
Samenwerking: Accare, Ambiq en Alliade
Financiering: JENN