Onderzoek naar Intensieve Trauma Behandeling (ITB)

Doel

Er zijn voor cliënten met symptomen van een posttraumatische stressstoornis (PTSS) verschillende bewezen effectieve behandelmethoden. ITB is een variant van traumabehandeling waarbij meerdere behandelvormen op een dag aangeboden worden. Door middel van dit onderzoek willen we a) meer inzicht krijgen in de effectiviteit van de ITB zoals uitgevoerd binnen Fier en b) meer inzicht krijgen in wat positief of negatief bijdraagt aan het behandeleffect van ITB. Deze vernieuwde inzichten kunnen helpen om cliënten beter te informeren en kunnen meegenomen worden als samen met de cliënt besluiten worden genomen voor diens behandelplan.

Deelonderzoek I richt zich op het voorspellen van behandelsucces/stagnatie bij ITB. Welke factoren hebben effect op ITB? Er wordt onder andere gekeken naar event centrality (de mate waarin je jezelf vereenzelvigt met je trauma), emotieregulatieproblemen (het niet kunnen/durven/willen toelaten van gevoelens), sociale steun en motivatie voor behandeling. Tenslotte onderzoeken we of stresserende omstandigheden (waaronder fysieke en emotionele onveiligheid) bij start van de behandeling tot minder goede ITB-resultaten leidt.

Deelonderzoek II richt zich op het effect van ITB in vergelijking tot de reguliere behandeling. Onderzocht wordt wat het effect van ITB is op de afname van PTSS-symptomen. Daarnaast wordt onderzocht of de traumaverwerkingsfase sneller (in een kortere tijdsrange en minder sessies) afgerond is binnen de ITB-groep in vergelijking tot cliënten die de reguliere behandeling ontvangen. Tenslotte nemen we in het onderzoek mee of de cliënttevredenheid verschilt tussen beide groepen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd bij cliënten vanaf 16 jaar die bij Fier zijn aangemeld, waar PTSS is vastgesteld. Deze cliënten hebben geweld in afhankelijkheidsrelaties meegemaakt.

Onderzoeker(s): Paulette Bauer
Samenwerking: Behandelteams Fier
Financiering: Eigen middelen

Deel dit artikel: