Seksuele uitbuiting

Seksuele uitbuiting is gedwongen seks tegen betaling. Oftewel: je wordt gedwongen om seks met iemand te hebben en diegene betaalt daar dan voor.

Als je te maken hebt met seksuele uitbuiting, word je gedwongen om seks met iemand te hebben en diegene betaalt daar dan voor. Met geld of met andere dingen, zoals drugs of spullen. Dit geld of de spullen mag je zelf niet houden, het gaat voor een groot deel of helemaal naar iemand anders. Naar degene die jou uitbuit. Het kan ook zijn dat je niet weet dat er voor de seks met jou wordt betaald. Vaak worden slachtoffers van seksuele uitbuiting ook gedwongen om criminele dingen te doen, zoals stelen of drugs vervoeren.

Heb jij ook zoiets meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Of twijfel je of datgene wat jij hebt meegemaakt uitbuiting is? Neem dan contact op met Fier. 

Wat maakt je kwetsbaar voor seksuele uitbuiting?

Slachtoffers van seksuele uitbuiting worden op verschillende manieren gelokt en daarna gedwongen tot seks met anderen. Vaak doen de daders zich in eerste instantie heel anders voor dan ze in werkelijkheid zijn. Het kan zijn dat je in eerste instantie zelf akkoord gaat met de seks, maar het later niet meer wil. Of het kan zijn dat je gaat twijfelen of er pas later achter komt dat er voor de seks met jou wordt betaald. Vaak word je dan onder druk gezet of bedreigd door degene die jou uitbuit om toch door te gaan.

Een paar voorbeelden:

Hij heeft hier stiekem een video van gemaakt en dwingt haar nu om ook seks te hebben met anderen. Doet ze dit niet, dan stuurt hij de video door naar haar ouders en haar klasgenoten. 

Na een paar weken vertelt hij dat hij schulden heeft en dat zij hem hierbij kan helpen door seks te hebben met zijn vrienden. Rochella wil dit niet, maar als haar vriend dreigt de relatie te verbreken, doet ze het toch.

Tijdens hun eerste date wordt hij verkracht door de man. Daar zijn stiekem foto’s van gemaakt. Michael wordt nu gedwongen om seks te hebben met andere volwassen mannen. Doet hij dit niet dan worden de foto’s online gezet.

Ze kregen een relatie en al snel trok Myra bij hem in. Vanaf dat moment begint hij haar te slaan en te bedreigen. Ook wordt Myra gedwongen om seks te hebben met andere mannen in een hotelkamer. 

Van elke €100,- die ze verdient, moet ze €70,- betalen aan iemand die de afspraken regelt. Ze is blij met de €30,- die ze verdient, maar twijfelt of het klopt dat ze zoveel geld moet inleveren.  

Waarom is het zo moeilijk om seksuele uitbuiting te stoppen?

Als je eenmaal gedwongen seks hebt, is het vaak heel moeilijk om dit te stoppen. Dat komt omdat je bijvoorbeeld wordt bedreigd of gechanteerd. Of je bent bang dat de daders jouw vrienden of familie iets aan doen als je stopt. Je bent verstrikt geraakt in het web van de mensen die jou misbruiken. Vaak is het ze ook gelukt om je los te weken van je familie en/of goede vrienden, zodat je het gevoel hebt dat je bij niemand terechtkunt. Weet dat er altijd hulp is voor jou. De medewerkers van de chat luisteren naar je en kunnen met je meedenken over jouw situatie. Zij kunnen je ook uitleg geven over je rechten en het strafproces. 

Iedereen kan slachtoffer worden van seksuele uitbuiting. Of je nu jong bent of oud, en welke genderidentiteit je ook hebt. Per jaar worden in Nederland naar schatting zo’n 5000 personen slachtoffer van seksuele uitbuiting. 

Ik ben slachtoffer van seksuele uitbuiting. Wat kan ik doen?

Als je seksuele uitbuiting hebt meegemaakt of nog steeds meemaakt, kun je voor hulp en advies contact opnemen met Fier. Dit kan anoniem. De professionals van Fier zijn gespecialiseerd in dit thema en spreken iedere dag kinderen, jongeren en volwassenen die hetzelfde meemaken. 

Ik wil naar een veilige plek. Waar kan ik terecht?

In Nederland zijn er verschillende plekken waar je naartoe kunt als je in een onveilige situatie verkeert. Fier biedt bijvoorbeeld veilige opvang op verschillende locaties. Wil je hierover meer informatie? Neem dan contact met ons op.

Contact opnemen met Fier

Je kunt bij onze chat anoniem je verhaal delen met een hulpverlener. Als je zelf in een nare situatie zit – of je zorgen maakt om iemand in je omgeving. Deze chat is voor álle leeftijden. Twijfel je ergens over? Begin daar dan misschien eens mee. De medewerkers van het chat-team luisteren naar je verhaal, geven jou informatie en helpen je als je dat wilt.

Heb jij ook zoiets meegemaakt en heb je hulp of advies nodig? Of twijfel je of datgene wat jij hebt meegemaakt uitbuiting is? Neem dan contact op met Fier.