Het verhaal van Alie

‘Ik wil graag weten hoe dingen werken. Zet mij in een schroefjesfabriek en ik zoek alles tot in detail uit. Waar ik ook ben, ik wil de context kennen. Ook bij Fier. Ik ben verantwoordelijk voor alles rondom veiligheid en huisvesting, maar stel daaromheen ook uit interesse vragen over andere onderwerpen die Fier raken, bijvoorbeeld over financiën. Het liefst denk ik ook nog een beetje mee.

Mooi vind ik het als ik cliënten een stapje verder kan helpen. Normaliseren, ze een spiegel voorhouden, ze zelfredzaam maken. Want ze moeten toch die maatschappij weer in. Eerder konden cliënten hun kapotte fiets afgeven bij de onderhoudsmedewerker. Veel te gemakkelijk, vond ik. Samen met onze afdeling participatie is er gezocht naar andere mogelijkheden. Nu gaan cliënten met hun kapotte fiets naar de fietswerkplaats verderop in de wijk, waar ze onder begeleiding hun eigen fiets repareren. Ik ben een ruimdenker, heb gezien hoe mis het kan gaan in een mensenleven, maar ik denk wel: we moeten niet te veel pamperen. Iemand moet de regie over z’n eigen leven kunnen pakken. Laat mensen zelf kiezen waar ze aan willen werken. 

Wat ik zelf belangrijk vind? Financiële zekerheid. Dat ik m’n zaakjes goed op orde heb, geeft me rust. Ik ben opgegroeid in het fietsenbedrijf van mijn vader. Hij werkte hard, totdat hij op z’n vijftigste een hartinfarct kreeg. Ineens stond alles op z’n kop en kon hij niet meer werken. Ik was een jaar of tien en kan me nog herinneren dat het een pittige tijd was. Deze ervaring heeft me geleerd dat je altijd moet zorgen dat je je kunt redden. Ja, ik had er ook van kunnen leren dat je nú moet genieten omdat het zomaar voorbij kan zijn, maar zo ben ik niet opgevoed. Genieten? Je moet gewoon je best doen. Die calvinistische inborst zit er nog altijd in. Op mijn vijftigste heb ik mijn hbo-diploma Facilitair gehaald. Eerst was ik voorzichtig: kan ik dit wel? Maar ik dacht ook: ik ga het gewoon doen. Uiteindelijk ben ik cum laude geslaagd. 


Dit werk past bij me. Bij Fier ben ik met tachtig dingen tegelijk bezig. Twintig procent is structuur, tachtig procent verstoring: lekkages, kapotte wasmachines, noem het op. Dingen die nu onmiddellijk je aandacht vragen. Dat onvoorziene, daar gedij ik goed op. Een beetje chaos is helemaal niet erg.’ 

Alie (54) is coördinator huisvesting en veiligheid bij Fier.

Deel dit artikel: