Het verhaal van Anna

Anna

‘Als Team Prostitutie en Mensenhandel werken we outreachend. Dat betekent dat we op pad gaan om contact te leggen met mensen die in de prostitutie werken. We gaan langs bij de bordelen, maar sturen bijvoorbeeld ook berichtjes naar mensen die seksadvertenties plaatsen, om op een laagdrempelige manier een vertrouwensband op te bouwen met sekswerkers. Wanneer ze dan een hulpvraag hebben, weten ze ons te vinden. Het kan gaan om hele praktische vragen, zoals over financiën, maar bijvoorbeeld ook sekswerkers die aangeven slachtoffer te zijn van mensenhandel of die uit het werk willen stappen.

Voor andere mensen lijkt het vaak of ik heel gestructureerd ben, maar in mijn hoofd is dat wel anders. Daar is het wel degelijk druk; ik vind heel veel dingen leuk en wil nog zoveel dingen doen. Ik hou ervan om op pad te gaan. Zo ga ik er graag op uit met het gezin, om te wandelen in het bos of naar de zeedijk. In het werk hou ik daar ook van: ik ga graag op pad om op mensen af te stappen en contact te leggen, de spanning opzoeken. Die rol past goed bij mij.

Ik probeer altijd een creatief haakje te vinden om met de sekswerkers in gesprek te gaan. Als ik zie dat iemand een nieuw kapsel heeft, dan geef ik daar een compliment over. Dat vind ik het leuke aan dit werk; je gaat actief op zoek naar mensen die anders misschien zelf de weg naar de hulpverlening nooit zouden kunnen vinden.

‘Ik ga graag op pad om op mensen af te stappen en contact te leggen’

Zo raakte ik online eens in gesprek met een trans vrouw uit Zuid-Amerika. Ze had een aantal problemen waar we haar bij hebben geholpen. Daarna verwaterde het contact wat, maar na een half jaar stond ze hier bij Fier opeens op de stoep met tassen vol met haar spullen, zonder telefoon en paspoort. Het bleek dat ze slachtoffer was van mensenhandel en in een vervelende situatie terecht was gekomen. Wij hebben haar toen op kunnen vangen, doordat ze ons al wist te vinden. Daar doe je het uiteindelijk voor.

Er zit best wel een taboe op sekswerk en überhaupt op seks. Dat maakt het voor mensen in de prostitutie niet makkelijk als ze ergens hulp bij nodig hebben. Bij ons kunnen ze daar gelukkig heel vrij over praten. Dat taboe ligt er bij ons niet meer op. Ik heb alles wel gezien denk ik, vooral online. Dat zorgt er ook voor dat we er binnen het team op een open en luchtige manier over kunnen praten.’

Anna is ambulant hulpverlener Team Prostitutie en Mensenhandel.

Deel dit artikel: