Het verhaal van Anna

Foto van Anna

‘Ik werd al voor mijn geboorte mishandeld. Mijn vader sloeg mijn moeder regelmatig en hoewel ik nog in haar buik zat, heb ik dat meegekregen. Terwijl ik daar juist veilig had moeten zijn. Het geweld ging na mijn geboorte door. Na nóg een gewelddadige relatie – met een man die mij adopteerde – heeft mijn moeder nu een fijne vriend. Maar met mij ging het helemaal de verkeerde kant op. 

Ik begon in de eerste klas met vechten en even later met blowen. Dat escaleerde toen ik een jongen ontmoette. Door hem ging ik nog meer drugs gebruiken en niet veel later dwong hij me tot seks, verkocht hij me aan andere jongens en bedreigde hij me met een wapen. Nadat ik een zelfmoordpoging deed kwam er hulp en nu woon ik bij Fier. Ik ben er trots op dat ik zo ver ben gekomen en dat ik nu aan mezelf en mijn toekomst werk.

Mijn moeder wist wel dat er iets speelde, dat er iets niet oké was, maar niet dat het zó erg was. Ik vind het bijzonder hoe ze nog steeds heel veel van me houdt, zelfs na alles wat ik heb gedaan en heb meegemaakt. Op de groep hoor ik namelijk ook verhalen van meiden wiens ouders hen niet meer in hun leven willen. Mijn moeder daarentegen kwam met het idee om een boek te schrijven over mijn ervaringen. Om alles een plekje te geven en rust te vinden. Daarmee wil ik anderen ook inspireren om vertrouwen te hebben in de hulp die er is. Ik wil tegen anderen zeggen: Ga hulp zoeken, want dan komt het goed.

Ik heb zelf ook een vertrouwensprobleem. Mijn moeder hoopt dat ik door mijn verhaal te delen ook mijn vertrouwen in andere mensen beetje bij beetje terugkrijg. Het duurt bij mij heel lang voordat ik iemand vertrouw en ik weet niet of ik iemand ooit nog voor honderd procent kan vertrouwen. Wat vertrouwen voor mij betekent? Eerlijkheid, er voor elkaar zijn, alles met elkaar kunnen delen. Ook als je bijvoorbeeld kleding draagt en het er niet uit ziet. Dat vertrouwen heb ik nu gevonden in mijn beste vriendin. We hebben grote plannen om samen een eigen kapperszaak te beginnen. Daarom ga ik komend schooljaar de kappersopleiding doen. En mijn andere toekomstplannen? Een fijn leven, een eigen huis, zelfverzekerd zijn en mijn vertrouwen in anderen terugkrijgen.’

Anna (18) is cliënt bij Fier.

Deel dit artikel: