Het verhaal van Anne

Foto van Anne

‘Ik wil ooit een halve marathon hardlopen. Nu raak ik al uitgeput bij 5 kilometer, maar dat is wel iets waar ik naartoe wil werken. En als ik iets in m’n hoofd heb, ga ik ervoor.

Ik loop nu een half jaartje hard, zo’n twee keer per week. Het geeft me energie en ik vind het heerlijk om te doen. Vooral op het einde van een loop, als je lichaam vermoeid raakt, dan kan ik me daar volledig op focussen en staat m’n hoofd even stil. Ik had niet verwacht dat hardlopen dat met me zou doen. Als ik een keer oversla, omdat ik het druk heb bijvoorbeeld, dan merk ik dat ik het heel vervelend vind als ik het niet doe.

Toen ik zeventien was, werkte ik in een snackbar. Op een zaterdagavond ben ik daar verkracht door een medewerker. Omdat mijn beide ouders alcoholist waren, waren ze er niet voor mij toen ik ze nodig had. Alles veranderde voor mij na die avond.

Meer dan vijftien jaar later kwam ik bij Fier terecht. Het gaat nu goed met me. Mijn traject bij Fier heeft een grote impact gehad op ons gezinsleven. Ik zat niet lekker in m’n vel, maar ik probeerde ervoor te zorgen dat mijn kinderen en mijn man daar geen last van hadden. Knop omzetten en doorgaan, dat kon ik goed. Daarin ben ik wel veranderd, ik hoef niet meer voor mijn trauma’s weg te lopen.

Ik werk nu als preventie-assistente bij de tandarts. Er zijn niet veel mensen die graag bij ons naar binnen lopen, maar daarom vind ik het des te bijzonder als ik ervoor kan zorgen dat iemand toch die drempel over gaat. Of iemand nou de boel bij elkaar schreeuwt van angst of juist muisstil binnen komt, ik zie het als een uitdaging om iemand zo ver te krijgen dat we diegene kunnen helpen.

Doordat ik steeds meer cursussen heb gedaan, wordt mijn werk ook steeds uitgebreider, dat vind ik het leuke daaraan. Voor die cursussen wilde ik perse een 10 halen. Als dat niet lukte, was ik niet tevreden. Dat is natuurlijk wel jammer, want waarom moest ik perse een 10 halen?

Of die halve marathon gaat lukken weet ik nog niet, dat moet ik over een jaar nog maar eens bekijken. Maar ik weet wel dat ik niet te streng voor mezelf hoef te zijn als het niet lukt. Dat is al een doel op zich.’

Anne (35) heeft een behandeltraject bij Fier gevolgd.

Herken je je in Anne’s verhaal? Of wil je ergens anders over praten? Klik dan hier om (anoniem) te chatten met onze hulpleners.

Deel dit artikel: