Het verhaal van Ben

Foto van Ben

‘Ik hou ontzettend van koken en dat is ook meteen de rode draad in mijn leven. Vroeger kookte ik al graag voor mijn ouders en nu vind ik het heel leuk om gezellig te barbecueën met vrienden. In mijn tuin heb ik een overkapping, zodat ik daar het hele jaar door spareribs en pulled pork klaar kan maken. Lekker low & slow. Of paella met een kan sangria erbij. 

Koken en bewust bezig zijn met voeding is er – letterlijk – met de paplepel ingegoten. Vooral door mijn moeder. Zij verdiepte zich meer en meer in gezonde voeding toen mijn vader ernstig kanker kreeg. Mijn moeder heeft hem toen op een streng dieet gezet, dat bestond uit veel verse groenten en weinig vlees en suiker. Sindsdien gaat het aanzienlijk beter met zijn gezondheid, al blijft het natuurlijk altijd spannend.

Na het behalen van mijn diploma werkte ik bij verschillende banketbakkerijen en groeide ik uiteindelijk zelfs door tot chef banketbakker. Dat was enorm hard werken: ik werkte veel – soms maakte ik 60-70 uren in de week – en sliep weinig. Omdat ik in de vroege uurtjes begon, lag ik altijd op tijd in bed. Zoiets heeft heel veel impact op je sociale leven, omdat je ritme bijna omgekeerd is van de mensen om je heen. Op het moment dat ik me af begon te vragen of ik dat nog wel wilde, attendeerde mijn voormalige schoonmoeder mij op de vacature van leermeester bij de Blooming Bakery.

Die baan blijkt het beste van beide werelden voor mij ben ik achter gekomen. We zetten hier met z’n allen écht iets neer voor de meiden bij Fier. Er heerst een gezonde balans tussen plezier hebben en serieus werken. Bovendien zie ik dat het werken in de bakkerij een mooie aanvulling is op de – toch vaak pittige – behandelingen die de meiden krijgen. Soms komen ze na een therapiesessie heel verdrietig binnen en lopen ze lachend weer de bakkerij uit. Dat vind ik zo mooi om te zien. Ik ben namelijk ook een heel zorgzaam type. Dat zorgzame kan ik nu combineren met mijn passie voor koken: ik heb mijn droombaan gevonden.’

Ben (37) leermeester in de Blooming Bakery van Fier in Capelle a/d IJssel.

Deel dit artikel: