Het verhaal van Bianca

Foto van Bianca

‘Thuis maakte ik steeds meer ruzie met mijn moeder en zusje. Als ik al naar huis kwam. Vaak kon ik wel terecht bij mijn stiefvader, die ik als vader zie ook al zijn hij en mijn moeder uit elkaar. Maar geen van allen wist wat er zich werkelijk afspeelde in mijn leven. 

Tot die bewuste avond waarop ik bij mijn oom en tante logeerde, omdat het thuis niet goed ging. Daar moest ik ‘s avonds mijn telefoon inleveren en rond 23.00 uur kwamen ze bij me om te vragen of ik naar beneden kwam. Ze wilden met me praten. Terwijl ik boven was, was ik namelijk 32 keer gebeld. Mijn oom vond dit bizar, dus hij ging op onderzoek uit en vond zo mijn appgesprekken. Ik kon op dat moment niet anders dan alles op tafel gooien en vertellen wat er al een hele tijd speelde. Ik was slachtoffer van een groepje jongens met verkeerde bedoelingen. Nog dezelfde avond hebben we aangifte gedaan waarna het allemaal heel snel ging. Ik verbleef op verschillende locaties, maar vanwege mijn veiligheid werd ik uiteindelijk overgeplaatst naar Fier. Ik had maar twee uren om mijn tas in te pakken.

Achteraf ben ik blij dat het die avond zo is gelopen, want ik weet zeker dat ze me anders nog steeds in hun macht hadden gehad. Nu ben ik juist heel trots op hoe ik uit die situatie ben gekomen, waar ik nu sta en op het feit dat ik weer perspectief in het leven heb. Ik heb zelfs weer toekomstdromen. Zo wil ik nog graag een boek schrijven over mijn leven. Ik schrijf nu ook al elke dag. Gedichten bijvoorbeeld. Of liedjes, want zingen is een grote passie van me. Daar kan ik altijd heel goed mijn gevoel in kwijt.

En ik wil graag naar de politieacademie, omdat ik bij de politie andere jongens en meisjes kan helpen die in dezelfde situatie zitten als ik destijds. De keren dat ik bij de politie om hulp probeerde te vragen voelde ik me niet gehoord en serieus genomen. Dat wil ik graag anders doen, zodat ik van betekenis kan zijn voor andere slachtoffers. Ik wil graag tegen ze zeggen dat je er beter uitkomt als je erover praat en je laat helpen.’

Bianca* (15) is cliënt bij Fier.
*Vanwege privacyredenen is er een andere naam en foto gebruikt.

Deel dit artikel: