Het verhaal van Jamie

Foto van Jamie

‘Tijdens elke thuiswedstrijd van Cambuur ben ik op de tribune te vinden. Vroeger altijd met mijn vader, nu vaak met vrienden en soms samen met jongens van Ravi, als ze ook van voetbal houden. Liefde voor voetbal zit bij mij in de familie. Mijn vader heeft eind jaren tachtig zelf bij Cambuur gespeeld. Als ik zie wat ze tegenwoordig verdienen, denk ik weleens: misschien had ik ook moeten proberen om profvoetballer te worden. 

Ik ga met heel veel plezier naar mijn werk. Van de jongeren hoor ik terug dat ik een rustpunt voor ze ben. Ze kunnen alles tegen me zeggen, hoewel het soms even duurt voordat ze daarachter komen. Het voelt goed als ik kan zien dat ik ze help. Dat ze er iets uithalen en dat ik ze levenslessen kan meegeven. Vaak missen ze zo iemand in hun eigen omgeving. Sommigen schelden bijvoorbeeld heel veel, ook met ziektes. Dat gaat er bij mij niet in. Als ze bij ons binnenkomen, zeg ik meteen dat ze dat niet moeten doen. Ik wil dat ze respectvol zijn. Tegenover de ander én tegenover zichzelf. 

Ravi is een jongensgroep. Eerder werkte ik bij Fier op de meidengroepen, dat is een groot verschil. Jongens hebben meer energie die eruit moet en als ze zich gaan vervelen, gaan ze domme dingen doen. Maar ze zijn ook makkelijker; zeggen het eerder tegen elkaar als hen iets dwarszit, roddelen niet.

Jongens wonen soms wel een jaar of langer bij Ravi. Dan bouw je een band op en leef je met elkaar mee. Tien maanden geleden is mijn dochter geboren. De zwangerschap ging niet van harte. Iedere keer dat we naar het ziekenhuis moesten voor groeiecho’s, vroegen de jongens op de groep hoe het was gegaan en hoe het met mijn vriendin was. Dat waardeerde ik enorm. Ze zeggen weleens dat je werk en privé gescheiden moet houden. Daar zit wel een kern van waarheid in, maar ik denk dat je dat niet moet forceren, zeker niet als je met jongeren werkt. Een groot deel van mijn leven ben ik tenslotte op mijn werk met hen. Door ze als gelijke, als mens te behandelen en niet als cliënt, krijg je veel makkelijker en beter contact. Jezelf zijn, dat is het allerbelangrijkste.’

Jamie (28) is groepsbehandelaar bij Fier.

Deel dit artikel: