Het verhaal van Jeroen

Jeroen wijzijnfier

‘Slopen, dat was nieuw voor me. Onlangs kochten we een ouderwetse jarendertigwoning, die volledig opgeknapt moet worden. De sloopfase is sowieso leuk, maar daarna moet er natuurlijk ook weer het een en ander worden opgebouwd. Dat zijn wel uitdagingen die ik aan wil gaan. Zo hebben we een garage waar de dakpannen niet goed op waren gelegd. Haal het er maar af en zie maar waar je dan tegenaan loopt. Juist omdat ik niet precies weet hoe iets moet, vind ik het leuk om te doen.

Dat is heel anders dan hoe ik vroeger naar problemen keek; ik zag altijd overal beren op de weg. Voor een groep staan vond ik helemaal niks. Ik liep dan rood aan en begon te stotteren, echt vreselijk. Ik heb mezelf daarom wel over een drempel moeten slepen toen ik weerbaarheidstrainer werd, want dan zie je tussen de vijftig en tachtig cliënten per week. Dat moet je wel kunnen, maar dat heb ik door schade en schande geleerd. Die beren zie ik nu nog steeds wel, maar ik weet dat het achteraf altijd meevalt, dus kan ik me daar beter overheen zetten. Dat is wat ik onder andere ook aan de cliënten bij Fier probeer te leren. Ik zie sommige meiden of jongens heel angstig binnenkomen die van zichzelf niet een bepaalde ruimte mogen innemen.

‘Juist hier mogen dingen fout gaan’

Tijdens een samenwerkingsoefening moeten cliënten van de ene naar de andere kant van de sportzaal zien te komen, zonder de vloer aan te raken, met allerlei attributen. Een soort ‘de vloer is lava’. De eerste keer dat je dat met zo’n groep doet, zie je bepaalde meiden en jongens automatisch de leiding nemen terwijl anderen meer op de achtergrond blijven en volgen. Dat laat ik dan gebeuren, maar daarna doen we het nog een keer en draaien we de boel om: de leiders worden de volgers en andersom.

Een cliënt die daarvoor meer op de achtergrond zat, zei direct dat ze dat niet kon. Ik zei dat ze dat mocht laten zien, want juist hier mogen dingen ook fout gaan. Uiteindelijk bleek dat ze het hartstikke goed deed. Dan zie je dat zo’n cliënt meer in zichzelf gaat geloven naarmate de weken vorderen, dat vind ik heel bijzonder.’

Jeroen (30) is weerbaarheidstrainer bij Fier in Leeuwarden.

Deel dit artikel: