Het verhaal van Johanna

‘Het L.A.P. Atelier bevindt zich in het hart van gordijnmerk A House of Happiness. Hier creëren deelnemers van Fier verschillende producten gemaakt van reststoffen. Deelnemers worden behandeld als gelijke collega’s, met dezelfde verwachtingen en verantwoordelijkheden. Voor sommigen is dat wennen, maar het biedt hen zoveel structuur en eigenwaarde. Want werken, meedoen in de maatschappij en ertoe doen is goed voor een helingsproces en draagt bij aan economische zelfredzaamheid.

Ik heb een opleiding gedaan op de kunstacademie en ben afgestudeerd als modevormgever. Na mijn opleiding heb ik een tijd in de vrijetijdskleding gewerkt. Op een gegeven moment ben ik benaderd door een bureau of ik voor Royal Vriesco, een gordijnenfabriek, wilde werken. In 2005 heb ik Royal Vriesco gekocht, samen met twee compagnons. Inmiddels draagt Royal Vriesco al meer dan twintig jaar de naam A House of Happiness.

Het werken in een gordijnenfabriek is niet heel anders dan het werken in de mode-industrie. Zo let je bij interieur ook op trends en bewegingen. Je bent met kleuren bezig, met verschillende materialen en met textiel. En ik kan je vertellen: ik ben een echte ‘textile lover’! Met textiel kun je zoveel vormen en bewegingen creëren, het voelt voor mij als iets levends. Textiel is multifunctioneel. We produceren hier niet alleen maar decoratieve gordijnen, maar ook gordijnen met specifieke functies, zoals zonwerende, akoestische of geur absorberende gordijnen.

Fier en A House of Happiness waren voorheen buren. Linda en Anke van de Raad van Bestuur van Fier kwamen zich destijds aan me voorstellen en we hebben elkaar als goede buren leren kennen. Toen we bezig waren met de verduurzaming van onze bedrijfsvoering, beseften we dat er veel reststoffen overbleven na het maken van gordijnen. Fier was in die tijd bezig met het opzetten van sociale ondernemingen om mensen weer klaar te stomen voor het meedraaien in de maatschappij. Ik dacht bij mezelf: wij hebben ruimte, wij hebben reststoffen, wij zijn een maatschappelijk betrokken bedrijf. En Fier heeft mensen die in een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Waarom werken we niet samen? Samen met Annemarie van Maatschappelijke Participatie heb ik toen een ontwikkeltraject gemaakt voor een atelier waar deelnemers kunnen werken. Het L.A.P. Atelier (Liefde, Aandacht en Progressie, red.) werd geboren. Ik zie deelnemers hier weer opbloeien. Daar ben ik trots op!’

Johanna Jorritsma is eigenaar en algemeen directeur van A House of Happiness. Het L.A.P. Atelier is een initiatief van Fier en A House of Happiness voor mannen en vrouwen die met geweld in afhankelijkheidsrelaties te maken hebben gehad. Kijk voor meer informatie en de webshop van het L.A.P. Atelier op hun website.

Deel dit artikel: