Het verhaal van Marieke

Foto van Marieke

‘Met heel veel pijn in mijn buik keek ik naar de tv. De aflevering van Five Days Inside waarin Natasja Froger op bezoek ging bij Fier, maakte veel indruk op me. Ik had al eens vaker verhalen over de cliënten van Fier gehoord, maar om die verhalen uit de mond van die meiden zelf te horen, dat raakte me enorm. Al riep het bij mij ook direct een soort energie op. Energie om me nog harder in te zetten om iets voor deze meiden te betekenen. 

Dat doen we dan ook met Zonta Rotterdam, de vrouwenorganisatie waar ik voorzitter van ben. Er zijn Zonta-clubs over de hele wereld, die zich allemaal inzetten om de positie van vrouwen te verbeteren. Want dat is onze missie. Dan gaat het bijvoorbeeld over zakelijke vraagstukken, zoals ‘zitten er genoeg vrouwen in de besturen van grote organisaties?’. Maar we houden ons ook bezig met veel verdrietiger thema’s, zoals geweld tegen vrouwen.
 
Als Zonta Rotterdam willen we lokaal betrokken zijn, en zo kwamen we in aanraking met Fier. Met allerlei acties halen we geld op, waar Fier mooie dingen mee kan doen. Zo zorgden we voor nieuwe fietsen bij Fier, en doen we acties voor de Blooming Bakery en de Summer School. Wat we als Zonta-vrouwen zo mooi vinden aan Fier, is de bevlogenheid en de passie van de mensen die er werken. Diezelfde bevlogenheid hebben wij ook. Jonge mensen helpen en met hen op zoek naar de kracht om weer naar de toekomst te kunnen kijken. Daar leveren wij graag een bijdrage aan.
 
De verhalen die ik hoor over de meiden die bij Fier wonen deel ik met mijn kinderen. Drie puberkinderen heb ik. Ik wil hen wereldwijs maken. Ze groeien op in goede gezondheid, in welvaart, in een warm gezin. Daar mag je van genieten, vertel ik ze, maar kijk ook wat je voor anderen kunt betekenen. Want die hebben jouw zetje soms gewoon net even nodig. Het leven is niet voor iedereen even eenvoudig. Ik wil mijn kinderen laten zien dat het mooi is om iets voor een ander te betekenen. Dat kreeg ik mee van mijn moeder, en dat geef ik nu weer aan hen door.’
 
Marieke (49) is directeur-bestuurder van een woningcorporatie en voorzitter van Zonta Rotterdam.

Deel dit artikel: