Het verhaal van Marina

Foto van Marina

‘Ik heb altijd al iets met dieren gehad. Mijn opa had een boerderij met paarden, maar daar hielden mijn ouders mij enigszins vandaan. Nee, ik ging destijds gewoon op hockey. Desondanks stond paardrijden al lang op mijn lijstje. Dus toen ik een jaar of veertien geleden in mijn vorige baan voor een cliënt bezig was om paardrijles te regelen, besloot ik zelf ook om er eindelijk voor te gaan. Ik heb een jaar lang les gehad, maar om goed te leren rijden moet je vooral veel uren maken op zo’n paardenrug. En dus besloot ik om samen met mijn schoondochter een eigen paard te kopen. Een Fries. Inmiddels staan er drie Friese paarden bij mij thuis, waaronder ook één zelf gefokte merrie. Ik vind het prachtig om elke dag de deur open te doen en tegemoet gehinnikt te worden. 

Friese paarden zijn ontzettend lief en sensitief in hun contact, je kan er zo een kleintje op de rug zetten. Laatst kwam mijn kleinzoon van zes naar me toe en vroeg: ‘zullen we samen rijden in de bak?’, zo mooi om dat met hem te kunnen doen. En bij mijn kleindochter is het ook paarden voor, paarden na, dus we kochten onlangs een pony erbij voor de kleinkinderen.

Als ik met mijn paarden bezig ben, ben ik even in een andere wereld. De focus hoeft dan even niet op mijn werk. Dan kan ook niet, want als je met paarden werkt moet je aandacht daar liggen. Inmiddels kan ik goed schakelen tussen de heftige verhalen die ik dagelijks  hoor tijdens mijn werk bij Fier en mijn privéleven. Als stagiaire kon ik dat nog niet, toen had ik aan het einde van de dag hoofdpijn van alle verhalen. Het is belangrijk om dat professioneel te kunnen benaderen, dat je die knop kunt omzetten. Toch verwonder ik me ook elke dag weer over hoeveel veerkracht en wil de meiden bij Fier hebben. Zij hebben stuk voor stuk dingen meegemaakt die bijna onmenselijk zijn. En ik kan dat niet voor hun oplossen, dat moeten ze zelf doen. Maar het contact met de cliënten vind ik het allerleukste in mijn werk. En dat ik nu met mijn opgedane ervaring weer andere collega’s kan helpen. Zo bijzonder dat ik mijn kennis weer kan doorgeven aan anderen.’

Marina Reijns is eerste specialist bij Fier.

Deel dit artikel: