Het verhaal van Mia

Foto van Mia

‘Als ik een wens voor de wereld zou mogen doen, zou ik willen dat ieder kind in veiligheid en vrijheid kan opgroeien. Ik vind het heel belangrijk dat alle kinderen gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen. En dat ze de vrijheid hebben om te kunnen zijn wie ze willen zijn. Die vrijheid had ik zelf niet toen ik kind was. Mijn ouders waren best wel streng. Ik moest heel erg mijn best doen op school. Dat was het belangrijkst. Daardoor kreeg ik niet de kans om me te ontwikkelen op creatief en sociaal vlak.

Doordat ik sommige trauma’s uit mijn jeugd niet goed heb kunnen verwerken, ontwikkelde ik meerdere persoonlijkheden, alters. Ieder alter heeft haar eigen naam, leeftijd en functie. Zo heb ik een alter die nog een jong meisje is, terwijl een andere juist heel volwassen en verantwoordelijk is. Dat ik die alters heb ontdekte ik pas veel later, toen ik een melding deed bij Veilig Thuis en uiteindelijk bij Fier terecht kwam.
 
Ik deed die melding vanwege de onveilige situatie bij ons thuis. Mijn ouders zitten al een tijd in een vechtscheiding. Dat zorgde voor veel ruzie thuis. Ik vocht ook vaak met mijn broertje. En ik maakte impulsieve keuzes. Natuurlijk was ik bang dat mijn ouders boos zouden worden als ik naar Veilig Thuis stapte, maar toch deed ik het. Iemand moest het doen.
 
Na de melding besloten we dat het voor mijn eigen veiligheid en ontwikkeling beter was als ik niet meer thuis woonde. Ik moest werken aan mijn trauma’s van vroeger. En thuis was niet de plek om dat te doen. Zo kwam ik bij Fier terecht. Het gaat nu veel beter met mij. Door de behandelingen bij Fier heb ik meer controle over mijn alters. Ik heb geleerd hoe ze op een veilige manier tot uiting kunnen komen. En dankzij systeemgesprekken is het contact met mijn ouders en broertje nu veel beter. In de toekomst wil ik graag op mezelf wonen. En binnenkort begin ik aan de hbo-opleiding Social Work. Ik ben heel gemotiveerd om die opleiding te halen. Wie weet ga ik dan later met kinderen of jongeren werken. Ik wil graag iets terugdoen.’
 
Mia (20) is cliënt bij Fier. 

Deel dit artikel: