‘Niet kunnen zijn wie je bent – ik weet precies hoe dat voelt. Ik ben lesbisch en in mijn jeugd was dat, veel meer dan nu, een bron van ongelijkheid. Meisjesdingen moeten doen terwijl je diep van binnen weet: dit ben ik niet. Deze ervaring heeft me sensitiever gemaakt voor de ondergeschikte rol van vrouwen.
Hier zit voor mij de bron om het anders te willen voor bijvoorbeeld de vrouwen die bij Fier verblijven. Als ik erover nadenk wat zij hebben meegemaakt, dan maakt me dat boos en verdrietig. Naar mijn idee hebben we nog te weinig aandacht voor huiselijk geweld. Ik zou tegen iedereen willen zeggen: open je ogen.
‘Vrijwilligers houden een organisatie draaiende’
Met het project De Nieuwe Toekomst – dat specifiek gericht is op vrouwen met geweldservaringen – hoop ik het verschil voor hen te kunnen maken. Tijdens deze training krijgen ze een tool in handen om te werken aan hun eigen toekomst. De blik is hierbij scherp gericht op de arbeidsmarkt: een baan vinden, je eigen geld verdienen. Nee, werk is niet zaligmakend, maar wel belangrijk als het gaat om zelfstandigheid en het opbouwen van een onafhankelijk bestaan.
Dat we deze training binnen de muren van Fier mogen geven, vind ik waardevol. En leuk! Ik voel bij Fier een drive die ik eerder ook voelde. In mijn studententijd deed ik vrijwilligerswerk in een wegloophuis voor jonge meiden. Daar vingen we veel jonge vrouwen op die te maken hadden met geweld. Ik leerde er de kracht van het collectief: we waren allemaal vrijwilligers en we gingen ergens voor, we hielden samen dat huis draaiende. Bij Fier voel ik diezelfde energie.
Wat ik de vrouwen van Fier gun? Dat ze sterker en zelfstandiger in het leven kunnen staan. En dat ze loskomen van de angst van hun partner en samen met hun kinderen blijmoediger in het leven kunnen staan. Want dát is uiteindelijk – ook vanuit De Nieuwe Toekomst – het hogere doel.’
Monique Beute (60) is programmaleider van De Nieuwe Toekomst.