Het verhaal van Queen

Foto van Queen

‘Voordat ik naar Nederland kwam, woonde ik op Curaçao. De mensen daar houden van gezelligheid. De sfeer is goed en er zijn heel veel leuke feestjes. En het eten is echt vet lekker. Vooral de gerechten die mijn moeder kookte, die zijn het lekkerst. Van haar leerde ik hoe ik moet koken, dus ik kan het best goed. Maar het is niet echt mijn hobby. Ik eet het eten liever op! 

Curaçao is een mooi eiland, maar mijn leven daar was erg moeilijk. Toen ik nog maar drie maanden oud was, werd ik geadopteerd. Mijn echte moeder had veel kinderen en was zo arm dat ze mij water met suiker te drinken gaf. Ze kon niet voor mij zorgen. De vrouw die mij adopteerde noem ik nu mijn moeder. Helaas was onze relatie niet zo goed. Mijn moeder was erg streng en bijna elke dag hadden we ruzie.
 
Ik stond bekend als een boos meisje met een grote mond. Ik deed slechte dingen en was altijd klaar om te vechten. Op school werd ik veel gepest en ik werd slachtoffer van een verkrachting door mijn ex. Toen hij op een dag bij ons thuis kwam, ontstond er een heftige ruzie. Ik liep weg en kwam pas vier weken later weer thuis. Daarna werd ik in een instelling geplaatst. Van daaruit verhuisde ik naar Nederland, om bij Fier in behandeling te gaan. Ik wilde mijn gedrag verbeteren en de trauma’s uit mijn verleden verwerken. Inmiddels woon ik hier meer dan een jaar.
 
Als ik me niet goed voel, ga ik zingen. Door te zingen kan ik mijn pijn vergeten. Dan begin ik met verdrietige liedjes en eindig ik met vrolijke liedjes. Zingen en dansen doen we ook veel op de groep bij Fier. En we doen wel eens karaoke. Dan kleden we ons om en maken we onszelf mooi alsof we naar een feestje gaan en versieren we de ruimte met gekleurde lichtjes. Daar geniet ik van.
 
Laatst liep ik over straat en zei iemand tegen me “Wat ben jij vrolijk!”. Dat deed me goed. Ik ben niet meer de boze Queen. Ik ben echt veranderd. Daar heb ik hard voor gewerkt. Natuurlijk mis ik Curaçao, maar als ik niet naar Nederland was gekomen, was ik niet veranderd. Ik wil niet in de slechte dingen blijven hangen, maar juist vooruitkijken.’
 
Queen (16) is cliënt bij Fier.

Deel dit artikel: