Het verhaal van Rieteke

Foto van Rieteke

‘Ik ben een leeuwin, ik waak over mijn gezin. Ook al zijn mijn kinderen de deur uit, ze blijven altijd op de eerste plaats staan. Ik waak ook over de meiden en jongens die hier bij Fier wonen. Ja, ik ben soms streng, maar heel vaak ben ik ook die liefdevolle moederfiguur die ze op dat moment even nodig hebben. “Heb je een rotdag? Kom maar even zitten, dan hebben we het er over. Wil je een kopje thee?”

Sinds kort halen de meiden die instromen bij Fier hun kamersleutel bij ons bij de receptie op. Dat is meestal een verdrietig moment, want natuurlijk is het voor niemand leuk om opgenomen te worden, ook al is dat voor je eigen veiligheid. Als moeder gaat me dat aan het hart. Met mijn collega’s van de receptie hebben we bedacht om een gelukspoppetje aan die kamersleutels te hangen. Het is maar een klein gebaar, maar het kan net het verschil maken voor zo’n meisje. We kopen die poppetjes zelf bij de Wereldwinkel, gewoon omdat wij dat belangrijk vinden. Van mens tot mens.

Ik vind het ook essentieel om zo snel mogelijk de namen van de cliënten te leren en persoonlijke details te onthouden. Als ik iemand met zijn voornaam kan begroeten en vragen hoe het met zijn examen Engels is afgelopen, dan hebben we zo’n ander contact. Iedereen wil zich gezien voelen, ertoe doen. Ook ik kan daar een bijdrage aan leveren.

Ik heb jarenlang in de detailhandel gewerkt. Daar heb ik helaas ervaren dat elke klant een potentiële winkeldief is. Dat heeft mijn vertrouwen in mensen wel een deuk gegeven. Je moet mijn vertrouwen echt winnen. Maar als we een vertrouwensband hebben, dan is die ook oersterk. Ik heb wel eens tegen een meisje gezegd: “Ik ga twee weken op vakantie en ik weet dat je erover nadenkt om weg te lopen. We spreken samen af dat jij hier nog bent als ik terugkom van de vakantie, want ik wil je natuurlijk wel de foto’s laten zien.” Ze zat op me te wachten toen ik terugkwam.

Soms komen de meiden, op het moment dat ze uitstromen, ook mij even gedag zeggen. Een dikke knuffel, elkaar echt aankijken en alle goeds wensen. Dan weet ik dat ik het goed heb gedaan.’
 
Rieteke (59) is receptioniste bij Fier.

Deel dit artikel: