logo

Veelgestelde vragen

We hebben een aantal vragen en antwoorden over onze actie op een rij gezet. Staat je vraag er niet bij? Stuur ons dan een mail via .

Waarom is deze actie nodig?

Ieder jaar helpen we bij Fier honderden kinderen en jongeren die te maken hebben gehad met huiselijk geweld, verwaarlozing en uitbuiting. Zij groeien vaak op in armoede en doen niet of nauwelijks mee in de maatschappij. Soms kunnen hun eigen ouders niet meer voor hen zorgen. Of ze hebben door een heftig verleden geen contact meer met familie. Deze kinderen en jongeren hebben naast zorg en een veilige plek meer nodig om kansen te krijgen in onze maatschappij. En daar is geld voor nodig, want de budgetten die wij krijgen mogen alleen besteed worden aan de zorg. Voor de aanschaf van spullen en het organiseren van sociale en educatieve activiteiten (bijvoorbeeld een keer zwemmen, spelmaterialen op de verschillende locaties, de Summerschool en Blooming Bakery) doen wij daarom een beroep op fondsen, bedrijven, serviceclubs en particulieren. Wij kunnen jouw hulp hard gebruiken!

Lees ook het nieuwsbericht over onze 4voorFier actie waarin Fier-ambassadeur Elske DeWall en Fier-directeur Linda Terpstra vertellen over het belang van deze actie. 

Waaraan wordt opbrengst van deze actie besteed?

Met jouw gift kunnen we praktische zaken aanschaffen, zoals spel- en sportmaterialen voor onze verschillende locaties. Maar we kunnen ook sociale en educatieve activiteiten organiseren, bijvoorbeeld via de Summerschool en leerbedrijf Blooming Bakery. Denk daarnaast aan het vieren van een verjaardag, een dagje naar het zwembad, het hebben van schoolspullen en kleding die past, zwemles, sporten, het hebben van een maatje en de kans om nieuwe dingen te leren. Ook kunnen we met jouw gift maatjes en workshopleiders voor de Summerschool zoeken en trainen.

Aan wie wordt mijn donatie besteed?

De opbrengst van deze actie wordt besteed aan kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van geweld, misbruik en verwaarlozing. Het gaat om kwetsbare kinderen en jongeren die bij Fier verblijven of die wij thuis of in een pleeggezin helpen. Wij zien daardoor heel goed wat er nodig is. De kinderen en jongeren hebben allemaal heftige dingen meegemaakt of lopen gevaar. Dit zijn onder andere kinderen die samen met hun moeder in één van de Blijf van mijn Lijf huizen van Fier wonen, meisjes en jongens die slachtoffer zijn van seksuele uitbuiting (mensenhandel), jongeren op de vlucht voor eergeweld, kinderen die samen met hun moeder bij ons wonen omdat hun moeder slachtoffer is van mensenhandel (en zij daardoor soms ook getuige zijn geweest van nare dingen) en jongeren die toen ze heel jong waren geweld en verwaarlozing hebben meegemaakt en die nu allerlei problemen hebben door deze traumatische ervaringen.

Wat is Fier eigenlijk?

Fier is een expertise- en behandelcentrum op het gebied van geweld in afhankelijkheidsrelaties.  We bieden een veilige plek en hulp aan kwetsbare kinderen en jongeren die slachtoffer zijn van geweld, uitbuiting, misbruik en verwaarlozing. Een deel van deze kinderen en jongeren woont bij Fier, een deel krijgt thuis hulp of in een pleeggezin.  De hulp bestaat uit het volgen van therapie, weerbaar maken en omgaan met hun problemen en het bouwen aan een positieve toekomst. Als expertisecentrum delen we onze kennis over het thema geweld. We geven voorlichtingen en trainingen en vragen in de media en in de politiek aandacht voor thema’s zoals geweld, mensenhandel en kindermishandeling. 

Bekijk alle vragen in deze categorie

Hoe start ik een online actie?

Je kunt ook een eigen fundraiser houden op WhyDonate voor 4voorFier. Hier lees je stap voor stap hoe je dit kunt doen:

1.    Ga naar www.whydonate.nl en klik rechts bovenaan de pagina op zoek een doel. 
2.    Vul in het zoekvenster Fier in en klik op een actiepagina van Fier. Je kunt kiezen om in actie te komen voor 4voorFier of de projecten Summerschool, Leren participeren of Blooming Bakery.
3.    Registreer jezelf als fundraiser door op de groene knop rechts bovenin te klikken. 
4.    Vul je naam en mailadres in en maak een wachtwoord aan. 
5.    Vul vervolgens als particulier je naam in. Let op: de informatie die je hier invult is zichtbaar op de website van Whydonate. 
6.    Upload het 4voorFier logo en klik op registreer.  
7.    Vul je eigen pagina met een korte beschrijving over de actie en een foto die je hier kunt downloaden en klik op opslaan. Je kunt hier het 4voorFier logo downloaden en foto's die je kunt gebruiken:

Foto 4voorFier -1
Foto 4voorFier -2

8.    Deel jouw pagina op social media. Jouw actie wordt dan als fundraise-actie gekoppeld aan onze goede doelenpagina op WhyDonate 

Als iemand jouw actie wil steunen, verwijs dan altijd naar jouw eigen actiepagina op Whydonate om daar te doneren. Het bedrag wordt dan zichtbaar op jouw donatiepagina. Je kunt je actie promoten door een berichtje te plaatsen op bijvoorbeeld op social media of door een bericht te sturen via Whatsapp aan mensen uit je omgeving bijvoorbeeld familie en vrienden. 
 

Ik zou graag bij Fier willen werken. Kan dat?

We hebben regelmatig mooie vacatures. Neem daarvoor een kijkje op www.fier.nl/werken-bij-fier. Ook zoeken we regelmatig vrijwilligers voor onze meiden als maatje, huiswerkbegeleider, coach/motivator of voor een kort of langer durend project gericht op participatie. Maak vrijblijvend een afspraak met onze vrijwilligerscoördinator door een mail te sturen naar

Doen jullie ook een beroep op regelingen zoals bijvoorbeeld stichting Leergeld en Fonds Kinderhulp?

Jazeker! Waar mogelijk doen we altijd eerst een beroep op bestaande mogelijkheden zoals stichting Leergeld en Fonds Kinderhulp. Deze regelingen zijn erg belangrijk! Wanneer deze fondsen of stichtingen niets kunnen betekenen, willen we deze kinderen en jongeren toch kunnen helpen. Omdat dat zo belangrijk is voor hun toekomst. 

Het overgrote deel van regelingen zoals stichting Leergeld, stichting Jarige Job en het Jeugdsportfonds is voor minderjarige kinderen is bedoeld, terwijl wij bijvoorbeeld ook regelmatig jongeren helpen die net 18 zijn en er sociaal en financieel alleen voor staan. Soms kunnen aanvragen niet gehonoreerd worden worden omdat er geen budget meer is of vallen kinderen of hetgeen nodig is niet binnen de voorwaarden. Daarnaast kunnen we geen beroep doen op deze regelingen voor de organisatie van maatjesprojecten, huiswerkbegeleiding, de Summerschool en leerbedrijven. Activiteiten die vanwege de situatie van de kinderen en jongeren in een veilige omgeving moeten plaatsvinden. 

Kan ik een cheque met de opbrengst van mijn actie overhandigen aan Fier?

Natuurlijk! Maak een cheque van het opgehaalde bedrag en zet jezelf of jouw team met de cheque op de foto en stuur dit naar communicatie@fier.nl. Wij brengen het vervolgens via onze social media kanalen onder de aandacht. Wil je de cheque persoonlijk overhandigen? Vermeld het even in de mail. Wij nemen contact met je op om een afspraak in te plannen. 

Is mijn donatie fiscaal aftrekbaar?

Een gewone gift aan Fier mag u aftrekken van de belasting omdat Fier is aangemerkt als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Het drempelbedrag voor gewone giften is 1% van uw drempelinkomen met een minimum van € 60. Wat u meer hebt betaald dan dit drempelbedrag, mag u aftrekken. Tot een maximumbedrag van 10% van uw drempelinkomen. Voor meer informatie over het drempelinkomen kunt u kijken op de website van de belastingdienst

Omdat Fier door de Belastingdienst aangemerkt als ‘Algemeen Nut Beogende Instelling’ (ANBI) zijn giften aan onze organisatie vrijgesteld van schenk- en erfbelasting. Het bedrag dat je schenkt komt dus volledig ten goede aan projecten en activiteiten van Fier.

Kan ik ook geld geven aan een collectant?

Nee, we collecteren niet door bij mensen langs de deur te gaan. Je kunt online een donatie doen op donatieplatform WhyDonate of op onze website.  

Hebben jullie ook promotiemateriaal en hoe kom ik daaraan?

We hebben op onze Kom in actie-pagina berichten en afbeeldingen voor je klaargezet die je kunt gebruiken om onze actie te delen.

Kan ik ook anoniem doneren?

Jazeker! Via het donatieformulier op onze site en via Whydonate kun je anoniem doneren als je dat wilt. 

Is online doneren wel veilig?

Of je nu een donatie doe op het donatieplatform WhyDonate of via Buckaroo op onze website, beide platformen zijn ontwikkeld door professionele organisaties en goed beveiligd.

Kan ik ook helpen door praktische spullen aan te bieden zoals kleding of speelgoed aan te bieden?

Dat kan! Laat ons van te voren weten om wat voor spullen het gaat, zodat wij kunnen uitzoeken waar behoefte aan is en op welke locatie de goederen tot hun recht komen. Stuur een mail naar participatie@fier.nl. Onze organisatie is er niet op ingericht om deze goederen zelf op te halen.  
€ 7825,-
Totaal opgehaald

Wij komen in actie! Jij toch ook? #IkbenFier

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van nieuws en ontwikkelingen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.