Alles over…EMDR

EMDR

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een vorm van therapie die speciaal is ontworpen om mensen te helpen omgaan met moeilijke ervaringen en emoties. Het kan gebruikt worden om mensen te helpen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt, zoals een ongeval, een verlies, of een andere stressvolle gebeurtenis.

De therapie wordt uitgevoerd door getrainde professionals, zoals therapeuten of psychologen, en kan mensen helpen om zich sterker en veerkrachtiger te voelen. Het kan een effectieve behandeling zijn voor kinderen en volwassenen die last hebben van angst, nachtmerries, en andere symptomen van traumatische stress.

Hoe werkt EMDR?

Tijdens EMDR wordt er gebruik gemaakt van oogbewegingen, geluiden of aanrakingen om nare herinneringen minder eng te maken. Hoe het precies werkt is nog onbekend, ook al zijn er wel verschillende theorieën over. Wetenschappers denken dat bij een trauma de gebeurtenis niet goed wordt verwerkt door de hersenen, waardoor de reactie op wat er is gebeurd een soort vast blijft zitten. Die reactie blijft dus, ook al is de gebeurtenis al lang voorbij. Met EMDR wordt gefocust op de gebeurtenis en daarna wordt het verwerkingsproces gestart, waardoor het trauma afneemt. Het kan dus zijn dat het op een andere manier werkt, maar dit is wat nu wordt gedacht.

Voor wie is EMDR?

Kinderen en volwassenen die traumatische ervaringen hebben meegemaakt en moeite hebben om hiermee om te gaan kunnen EMDR-behandelingen krijgen als onderdeel van hun therapie.

Wat gebeurt er tijdens een EMDR-sessie?

De duur van een sessie kan variëren, maar meestal duurt een sessie tussen de 60 en 90 minuten. De totale duur van de EMDR-behandeling varieert afhankelijk van de aard en de ernst van de klachten. Tijdens een sessie zal de therapeut de persoon vragen om aan de nare herinnering te denken terwijl ze afleidende stimulansen volgen, zoals de vingers van de therapeut of andere afleidende technieken. De persoon kan emoties, gedachten of lichamelijke sensaties ervaren en deze delen met de therapeut. De sessie kan herhaaldelijk worden uitgevoerd met verschillende sets van afleidende stimuli.

Sommige mensen kunnen tijdens of na een sessie tijdelijke emotionele of lichamelijke ongemakken ervaren, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, emotionele opwinding, of toegenomen angst. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en van korte duur.

Hoe effectief is het?

EMDR wordt beschouwd als een effectieve behandeling voor het verwerken van traumatische herinneringen en het verminderen van symptomen van posttraumatische stressstoornis (PTSS) en andere psychische aandoeningen. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effectiviteit van EMDR en het wordt erkend als een evidence-based behandeling.

Deel dit artikel: