Alles over…mensenhandel

Mensenhandel

Mensenhandel is het onder dwang opnemen, werven of vervoeren van mensen. Het doel van een mensenhandelaar is om het slachtoffer uit te buiten. Er wordt dus gebruik gemaakt van een persoon om zelf zoveel mogelijk winst te behalen. Hieronder valt bijvoorbeeld seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting en arbeidsuitbuiting.

Gevolgen van mensenhandel op slachtoffers

Slachtoffers van mensenhandel kunnen te maken krijgen met lichamelijke klachten, zoals verwondingen of bacteriële besmetting, en psychische klachten, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis). Slachtoffers worden daarnaast vaak ook bedreigd door de uitbuiter, waardoor er angst is om aangifte te doen of überhaupt aan de bel te trekken.

Verschillende vormen van mensenhandel

Seksuele uitbuiting: iemand wordt gedwongen om seksuele handelingen te verrichten, in ruil voor geld of een andere gelijkwaardige beloning. Deze beloning moet afgestaan worden aan de uitbuiter. Denk hierbij bijvoorbeeld aan loverboys of (andere vormen van) gedwongen prostitutie.

Criminele uitbuiting: iemand wordt gedwongen om criminele activiteiten uit te voeren voor de uitbuiter. De buit moet ook afgedragen worden aan de uitbuiter. Denk bijvoorbeeld aan drugsuithalers en geldezels.

Arbeidsuitbuiting: iemand moet werken en de opbrengsten aan een ander afdragen, of werken in abnormale omstandigheden. Denk bijvoorbeeld aan slechte huisvesting en betaling van arbeidsmigranten of sweat shops.

Mogelijke signalen van mensenhandel

Slachtoffers kunnen afhankelijk zijn van andere mensen om los te komen van de uitbuiter. Sommige slachtoffers beseffen niet eens dat ze slachtoffer zijn. Hierom is het belangrijk dat de signalen van mensenhandel worden herkend. Voor al deze drie vormen van uitbuiting zijn er verschillende signalen die kunnen hinten op mogelijk slachtofferschap.

Iemand is mogelijk slachtoffer van seksuele uitbuiting als deze persoon:

 • Onvrijwillig gedwongen seksuele handelingen moet verrichten.
 • Gedwongen seks moet hebben tegen betaling, waarvan de betaling afgedragen moet worden aan een bekende.
 • Wordt gedwongen om mee te doen aan de productie van pornografie.

Iemand is mogelijk slachtoffer van criminele uitbuiting als deze persoon: 

 • Wordt gedwongen om criminele activiteiten uit te voeren, waarvan de buit afgestaan moet worden.
 • Wordt gedwongen om op wat voor manier ook aan geld te komen, wat afgestaan moet worden.

Iemand is mogelijk slachtoffer van arbeidsuitbuiting als deze persoon:

 • Niet of te weinig betaald krijgt.
 • Gevaarlijk of ongezond werk moet verrichten.
 • Met valse beloften naar Nederland is gehaald.
 • Mishandeld, gechanteerd of gedwongen wordt.
 • Illegaal in Nederland verblijft.
 • Een groot deel van de inkomsten moet afdragen.

Deel dit artikel: