Alles over…PTSS

PTSS

Als iemand een traumatische gebeurtenis meemaakt en dit niet goed verwerkt, kan deze persoon PTSS (posttraumatische stressstoornis) ontwikkelen. Het voelt dan alsof de nare gebeurtenis de persoon achtervolgt, bijvoorbeeld met nachtmerries en flashbacks aan de nare gebeurtenis. Dit kan zorgen voor hevige emoties van angst, boosheid of verdriet. Soms komen de klachten pas veel later dan de gebeurtenis.

Klachten

De klachten bij PTSS zijn vaak erg heftig. Veel slachtoffers ervaren (hevige) hinder in het dagelijks leven. Zowel in dromen als in gedachten kan het slachtoffer last hebben van herbelevingen. De herinneringen komen opzetten zonder dat ze tegengehouden kunnen worden en geven het slachtoffer een sterk gevoel van angst, boosheid of verdriet. Dit kan ook zorgen voor spanning en onrust. Een slechte concentratie en slecht kunnen slapen zijn ook eventuele klachten bij PTSS.

Hoe ontstaat PTSS?

Waarom de ene persoon een posttraumatische stressstoornis ontwikkelt na een heftige gebeurtenis en de ander niet, is onbekend. Wel is er meer kans om PTSS te ontwikkelen als het slachtoffer lichamelijk of seksueel geweld meemaakt, gevreesd heeft voor het leven, de gebeurtenissen zeer ingrijpend zijn of lang aanhouden of als het slachtoffer uit een oorlogssituatie komt. Ook bij situaties waarin de dood van een ander van dichtbij wordt meegemaakt, bijvoorbeeld als politieagent of militair kan PTSS optreden.

Behandeling

De behandeling van een posttraumatische stressstoornis bestaat vaak uit gesprekken met een psycholoog of psychotherapeut. Er zijn verschillende soorten therapie die hierbij goed kunnen helpen. In overeenstemming wordt de geschikte behandeling gekozen, afgestemd op de toestand en het verleden van het slachtoffer. De klachten kunnen door de juiste behandeling verminderen of zelfs volledig verdwijnen.

Deel dit artikel: